A legtöbb ember egyik kedvenc étele a sült csirkecomb. Népszerű felnőttek, gyerekek körében egyaránt, változatosan el lehet készíteni, melegen és hidegen is fogyasztható – így ideális családi étkezésre, baráti összejövetelekre, partikra, piknikre stb.
Vásárlás
Csirkecomb manapság szinte minden élelmiszerboltban, húsboltban vásárolható, kilóra vagy előre kimérve és csomagolva. A csirkecombot árulják egészben, vagy külön-külön az alsó és felső részeket. Fontos, hogy vásároljunk tudatosan – ügyeljünk a hús minőségére és a csirke megfelelő, lehetőleg organikus tenyésztésére. Íme néhány tipp ehhez:
- Szín – a kukoricával táplált csirke húsa általában sárga, a bio hús pedig fényesebb, sötétebb és szálasabb, mint a nagyüzemi csirke hús ( az utóbbi színe nagyon sápadt, szinte fehér).
- Szag – ha lehet szagoljuk meg a húst. A nagyüzemi csirkék többsége halszagú!
- Foltok – különösen a combokon látható a csirkék kegyetlen tartási módszere. Ha lila, vagy egyéb sötét foltokat látunk rajta, ez azt jeleni, hogy a baromfinak nem volt helye mozogni, azaz felülést kapott. Sok esetben levágják az alsó combot, illetve annak is a legalsó részét, hogy a vásárlóknak ezek a foltok ne tűnjenek fel. Foltos combokat ne vásároljunk!
- Zsírréteg – ha a bőr alatt zsírréteg látható, az a csirke nem szaladgált eleget a szabadban, de még a telepen sem, ebben biztosak lehetünk!
- Méret – erre nagyon vigyázzunk! A nagy, vastag combokba vizet fecskendeznek a feldolgozás során – ezzel a súlyt növelik, és csábítóbbá válik a termék. Azonban sütés során a hús vizet ereszt és összeesik, miközben fröcsög az olaj mindenfele! Kerüljük a dundi, abnormálisan vastag csirkecombokat!
Ha lehet, hagyományosan tenyészett baromfit vásároljunk, ha nem is biot, de legalább olyat, amelyik a szabadban kapirgálhatott, és rendes eledelt kapott, nem halalapút. Ezzel nem csupán a környezetünket védjük, és a nagyüzemi csirketartást utasítjuk el, de sokkal finomabb lesz az ételünk íze!
Elkészítés
A sült csirkecomb elkészítése nagyon változatos, ezért is népszerű. Ráadásul könnyen felveszi a fűszerezés ízét, így nem muszáj előre bepácolni. Ezek az általános elkészítési módok:
- Grillezve – akár a kerti grillsütőn, akár grill-serpenyőben vagy grill alatt a sütőben készítve, a csirkecomb ideális alapanyag grillezésre. Érdemes 30-60 perccel sütés előtt a combokat bepácolni, vagy közvetlenül sütés előtt mázzal bekenni (lásd grill pácok). Vigyázzunk arra, hogy a hús ne égjen meg, de alaposan átsüljön. Grillezés tippek>>
- Serpenyőben – általában panírozott, mázzal bevont vagy szószos csirkecombok készülnek a serpenyőben. Elkészítésük gyors és egyszerű, így ideális gyorsétel, bár az olajban sütés nem a legegészségesebb módszer, ráadásul elég büdös is.
- Sütőben – a legtöbb sült csirkecomb recept sütőben készül, lapos tepsiben vagy fedeles lábasban. Ennek előnye, hogy köreteket is tudunk egyszerre készíteni a hússal, akár ugyanabban a tálban, akár külön tepsiben. Sok grill recept a sütőben is megvalósítható.
- Wokban – kínai, thai és egyéb Dél-Kelet Ázsiai konyhák a csirkecombokat wokban sütik ki forró, füstölő olajban. Sütés előtt általában a csont mentén levágják a húst, amit kockákra vagy csíkokra szeletelnek. A húst sütés közben fűszerezik, ízesítik. Kínai receptek>>
Felhasználás
A sült csirkecomb másik előnye az, hogy változatos a felhasználása, továbbá fogyasztható melegen és hidegen is. Íme néhány tipp:
- Nem csupán grillezésre, családi ebédre, vacsorára ideális főétel, de partikra bulikra is, hiszen az alsó csirkecombot kézzel is meg lehet fogni (fóliát vagy papírtörölközőt azért tekerjünk a végére!). Főételként tálalva készítsünk mellé néhány egyszerű köretet – partikon tálaljuk mártogatóssal!
- Gyerekek számára a csirkehús fontos fehérjebevételt biztosít – szerencsére a legtöbb gyermek kedveli, így bekészíthetjük nekik uzsonnára, ebédre az iskolatáskába. Egy egészséges gyerekzsúr egyik alapétele lehet a sült csirkecomb.
- A hideg csirkecomb ideális kirándulásokra, szabadtéri rendezvényekre – csomagoljuk be a piknik kosárba. Piknik ételek>>
- A felső csirkecomb maradéka ideális saláták, szendvicsek és egyéb ételek készítéséhez – felhasználás előtt a csont mentén vágjuk le a húst vékonyan! A hideg hús nagyon finom csupán friss kenyérrel és chutney-val tálalva is!
Csirkecomb receptek
Az alábbi sült csirkecomb recept listánkat folyamatosan bővítjük:
Sült-grillezett csirkecomb receptek
- Mustáros csirkecomb
- Citromos csirkecomb
- Tárkonyos csirkecomb
- Joghurtos grillezett csirkecomb
- Citromos-rozmaringos csirkecomb
- Marokkói csirkecomb gránátalmával
- Kínai narancsos csirkecomb
- Pikáns joghurtos csirkecomb
- Baharat csirkecomb
- Marokkoi grillezett csirkecomb
- Töltött csirkecomb filé gombás mártással
- Citromos-bazsalikomos grillezett csirkecomb
- Bodzás-citromos grillezett csirkecomb
- Csípős grillezett csirkecomb
- Édes-chilis grillezett csirkecombok
- Mexikói grillezett csirkecomb
- Kínai grillezett csirkecomb
- Aszalt paradicsomos és olajbogyós sült csirkecomb file
- Citromos-mustáros csirkecomb
- Paprikás grillezett csirkecomb
- Mustáros-juharszirupos grillezett csirkecomb
- Sült csirkecomb görög módon
- Mustáros-kapros grillezett csirkecomb
- Citromos, fűszeres grillezett csirkecomb
Csirkecomb zöldségekkel (egytálételek)
- Mustáros csirkecomb póréhagymával
- Krumplis sült csirkecomb
- Nyári sült csirkecombok
- Mézes-mázos sült csirkecomb
- Paradicsomos csirkecomb
- Paradicsomos sült csirkecomb
- Paradicsomos csirkecomb paprikával
- Almás sült csirkecomb
- Sült csirkecomb édesköménnyel
- Marokkói citromos csirke
- Spanyol sült csirkecomb
- Fokhagymás csirkecomb
- Sült csirkecomb brokkolival
- Süllt csirkecomb gombával
- Citromos fahéjas csirkecomb krumplival
- Sült csirkecomb fetás spenóttal
- Zöldséges csirkecomb almasörben
- Petrezselymes csirkecomb zöldségekkel
- Paradicsomos csirkecomb babbal
- Citromos csirkecomb édesköménnyel
- Sült csirkecomb sárgarépával
- Csirkecomb cacciatore
- Juharszirupos csirkecomb édesburgonyával
- Csirketál árpagyönggyel
- Citromos csirketál articsókával és olajbogyóval
- Édesköményes csirketál
- Gombás csirketál francia módra
- Kolbászos csirkepörkölt édesburgonyával
- Csirke és édesburgonya curry spenóttal
- Paprikás csirke fekete babbal
- Csirkecomb görög módra
- Sült csirkecomb édesburgonyával és spenóttal
- Pikáns csirkepörkölt karfiollal és lencsével
- Csirkecomb citromos-mustáros mártásban
- Csirkepörkölt krumplival
- Olajbogyókrémmel töltött csirkecomb tál
- Csirke chasseur
- Sült csirkecomb paradicsommal és olajbogyóval
- Sült csirkecomb görög módon
- Tepsis csirkecomb édesköménnyel
- Csirkecomb és májpörkölt
- Cajun csirkecomb zöldségekkel
- Mexikói csirkepörkölt
Ázsiai, afrikai csirkecomb receptek
- Teriyaki csirke
- Kínai csirkecomb
- Tandoori csirkecomb
- Gyömbéres sült csirkecomb
- Biryani csirkecomb
- Tikka masala csirke
- Indiai paprikás csirke
- Masala csirkecombok
- Édes, savanyú csirkecomb
- Narancsos csirkecomb
- Ázsiai csirkecomb
- Citromos-mézes csirkecomb szezámmaggal
- Mandarinos csirkecomb
- Kókusztejben sült csirke
- Mangós-zöldcitromos csirkecomb
- Fűszeres joghurtban grillezett csirkecomb
- Sült csirkecomb cseresznyével
- Kínai fűszerekben sült csirkecomb
- Csirke és sütőtök laksa
- Marokkói csirkepörkölt gránátalmával
Csirkecomb egyéb húsokkal (pl kolbász, szalonna, máj)
- Kolbászos csirkecomb paprikával
- Kolbászos csirkecomb
- Csirkecomb toszkán módra
- Szalonnás csirkecomb lencsével
- Csirkemájjal töltött csirkecomb sonkába tekerve
- Kolbászos csirkecomb babbal
Maradékok felhasználása
- Kínai csirkesaláta
- Paradicsomos csirke
- Csirkés, kolbászos omlett
- Currys csirkesaláta
- Csirke és bab piláf
- Mexikói csirkesaláta
- Grillezett csirkecomb és burgonya saláta
Kapcsolatos cikkek