A sült csirke sokak kedvence. A következő recept elkészíthető csirkecombbal vagy csirkemellel, amit édesköménnyel sütünk, majd egy szójás szósszal tálalunk. Az eredmény tuti finom – akár egy vendéglátó menü főétele is lehet, de egy családi ebédre, vacsorára is tökéletes.
Hozzávalók
- 2 fej édeskömény
- 3 ek olívaolaj
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 4 csirkecomb (vagy csirkemell)
- 3 szál friss rozmaring
Szószhoz:
- 2 ek olívaolaj
- 1 kis fej lilahagyma
- 3 tk világos nádcukor
- 3 ek vörösborecet
- 2 tk szezámolaj (pörkölt)
- 2 tk szójaszósz (sötét)
Elkészítés
Verzió 1:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az édesköményeket hosszú szeletekre vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, félbevágjuk. A rozmaring szálakat kettévágjuk.
- Egy tepsit kibélelünk az édeskömény szeletekkel, megszórjuk a rozmaringgal, rátesszük a csirkét. Sózzuk, borsozzuk, lelocsoljuk az olívaolajjal. A sütőben kb 40 percig szép barnára sütjük.
Verzió 2:
- Az édeskömény szeleteket az olaj felével megkenjük, majd forró grill serpenyőbe tesszük a fokhagyma darabokkal és rozmaringszálakkal. 5 percig „csíkosra” sütjük, majd adunk hozzá 2 ek vizet és 5 percig puhítjuk.
- A csirkét sózzuk, borsozzuk, majd az olaj másik felében kisütjük (vagy grillsütőn grillezzük). Ez kb 20 perc.
Szósz:
- A lilahagymát felaprítjuk és forró olajban megpuhítjuk.
- Hozzáadjuk a cukrot, 1-2 percig karamellizáljuk, leöntjük az ecettel, néhány másodperc után hozzáadjuk a szezámolajat és a szójaszószt.
- A szószt melegen tartjuk, tálaláskor a csirkét és az édeskömény szeleteket lelocsoljuk.
Tippek
- Verzió 1 ideális ősszel, télen – tálaljuk főtt krumplival, krumplipürével vagy párolt rizzsel. Köretek>>
- Verzió 2 remek nyári grillezésre – tálaljuk salátával, grillezett zöldségekkel.
- Saláta verzió: a maradék húsból remek gyors salátát lehet készíteni. Szeleteljük fel a hideg húst, szórjunk egy tányérra rukkola, bébispenót és egyéb zöldsaláta leveleket, helyezzük rá a csirke falatokat, majd locsoljuk le a felmelegített (vagy frissen készített) szósszal.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu