A Teriyaki csirke egy nagyon egyszerű japán étel, amely ráadásul nagyon finom. Kiváló bulikra, nyári kerti-partikra vagy grillezésre. Kell hozzá néhány csirke comb vagy szárny és Teriyaki szósz, amit ázsiai boltokban lehet kapni. Ha mégsem lehet könnyen beszerezni, akkor a szószt el lehet készíteni házilag is a következő módon:
Hozzávalók
- 125 ml Japán szójaszósz
- 2 evőkanál Mirin (édes rizsbor)
- 1 evőkanál barna cukor
- 8 db csirkecomb (alsó vagy felső)
Előkészületek
- Forraljuk fel a szójaszószt a mirinnel és a cukorral. Amikor a cukor teljesen elolvadt, lassú tűzön főzzük tovább 2-3 percig.
- A csirkecombokat mossuk meg, majd töröljük szárazra
Elkészítés
Két módszerrel lehet kisütni a csirke darabokat:
- Miután a szósz kihűlt, öntsük le a csirke combokat egy nagy tálban és hagyjuk pácolni egy-két órán keresztül (a készen vásárolt szósszal is ugyanez az eljárás). Kavargassuk meg néhányszor, hogy a csirke jól beszívja az ízeket. Ezt el lehet készíteni előző nap is – minél tovább pácolódik a hús, annál zamatosabb lesz! Majd süssük ki a csirke darabokat a sütőben, vagy grillezük a kerti grillen.
- Kb 2 evőkanál olajban süssük ki a csirke darabokat egy serpenyőben, amíg alaposan átsültek. Adjuk hozzá a szószt (nem kell megvárni, hogy kihűljön) és fedő alatt süssük tovább kb 20 percig, amíg a csirke megpuhul.
Tippek
- A mirin helyettesíthető szake és cukor 3:1 arányú keverékével. A Japán szójaszósz is helyettesíthető kínaival, de az legyen alacsony sótartalmú!
- A maradék Teriyaki csirke combok hidegen is nagyon finomak.
- Kiváló grillparti, buli vagy piknik étel.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu