Ez a töltött csirke gombás mártással és olajbogyó pasztával (tapenade) készül. Ideális vendégváró étel, ugyanis a töltött csirkét és a gombás mártást előre el lehet készíteni, így csak a csirkét kell közvetlenül az étkezés előtt a sütőben átsütni. Nem csupán különlegesen finom, de glutén- és tejmentes is! Burgonyapürével és zöldsalátával tálaljuk.
Hozzávalók
- 4 csirkecomb filé vagy 2 nagy csirkemellmell filé
- 1 kis gerezd fokhagyma
- ½ csésze lecsepegtetett fekete, kimagozott olajbogyó (sós lében tárolt – nem olajban)
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 2 tk kapribogyó
- 1 szardella filé (konzervből)
Gombás mártáshoz:
- 1 csésze durvára aprított gomba
- 1 kisebb hagyma, apróra vágva
- 1 kis szál rozmaring, levelei aprítva
- 1 csésze csirke alapleves
- Tálalás: aprított zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A csirkét húsklopfoló segítségével 5 mm vastagságúra lapítjuk. Ha túl nagy a mell, hosszában vágjuk félbe!
- A fokhagymát, olajbogyót, kapribogyót, szardellát és a fűszernövényeket egy kis aprítógépbe tesszük, és sűrű, durva pasztává pürézzük. Adjunk hozzá néhány csepp olívaolajat, ha túl száraz a paszta!
- A csirkét sózzuk, borsozzuk, és az olajbogyó pasztával megkenjük, majd feltekerjük, és fogpiszkálóval vagy kis hústűvel rögzítjük.
- A sütőt 180 C fokra bemelegítjük.
- Egy tűzálló edényben felhevítjük az olívaolajat. A töltött csirke darabokat megbarnítjuk, rendszeresen és óvatosan megfordítva őket. Egy tányérra kiszedjük.
- Olajat adunk a serpenyőbe, és puhára sütjük a hagymát. Hozzáadjuk a gombát és rozmaringot, megpuhítjuk 5 percig, majd felöntjük az alapelvessel. Felforraljuk, és a mártást a felére redukáljuk. Amikor egy sűrű mártást kapunk, a csirkét beletesszük, majd egy kanállal a mártással leöntjük. Az edényt a sütőbe tesszük és kb 15-20 percig sütjük.
- Amikor a csirke rendesen átsült, zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu