Ez a fantasztikus mexikói csirkesaláta elkészíthető maradék sült / grillezett csirkéből vagy nyers csirkemellből. A saláta nem csupán egészséges és alacsony szénhidráttartalmú, de tej- és gluténmentes is. A tölteléket tortilla lapba csomagolva is lehet tálalni.
Hozzávalók
- 1 nagy csirkemell vagy 2 comb filé
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 db csöves csemege kukorica
- 1 kis fej római saláta, levelek elválasztva
- 1 konzerv vörösbab
- ½ kígyó uborka
- 1 kis piros kaliforniai paprika
- 1 avokádó
- 1 nagy paradicsom (érett!)
- ½ lilahagyma, vagy 4 szál újhagyma
- 1 marék korianderlevél
Az öntethez:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fokhagyma gerezd, préselve
- 1 zöldcitrom leve
- 1 teáskanál folyós méz vagy agave szirup
- ½ teáskanál füstölt paprika por
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- ½ teáskanál szárított oregánó
- 1 vagy 2 csipet chili pehely
- ¼ teáskanál cayenne por (opcionális)
Elkészítés
- A csirkét a paprikával és az olaj felével bedörzsöljük, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd grillezük vagy kisütjük. Hűlni hagyjuk, majd falat nagyságú darabokra vágjuk. Ha maradék csirkehúst alkalmazunk, azt felaprítjuk, félretesszük.
- A kukoricát a maradék olajjal megkenjük, majd grillsütőn vagy grill serpenyőben puhára és csíkosra sütjük, rendszeresen forgatva. Hűlni hagyjuk, majd éles késsel a magokat levágjuk a csutkáról, amiket egy nagy keverőtálba szórunk.
- Leöblítjük a babot. Az uborkát kettévágjuk (hosszában), a magházát eltávolítjuk, majd durván felaprítjuk. Apróra vágjuk a paradicsomot, paprikát, hagymát és a koriandert. Mindezeket a keverőtálba szórjuk, jól elkeverjük a kukoricával.
- Az öntetet egy kis tálban kikeverjük, majd a salátára öntjük, és óvatosan elkeverjük. Megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Meghámozzuk az avokádót, eltávolítjuk a magját, majd durván felaprítjuk a húsát. Ezt a salátához adjuk a csirke darabokkal együtt.
- Kb. 15 percig pihentetjük, ha időnk engedi. Megint megkóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzük – ha igazán csípősen kedveljük, adjunk hozzá aprított friss chilit!
- A saláta levelekkel egy nagy tálaló edényt kibélelünk, és a csirke keveréket rákanalazzuk. Zöldcitromot csavarunk rá, és tálaljuk. (Kézzel is lehet fogyasztani – a salátalevél kis csónakként alkalmazható, amit a csirke keverékkel megtöltünk.)
Kapcsolatos receptek
- Húsos saláták
- Mexikói receptek
- Gluténmentes receptek
- Parti ételek
- Csirke receptek
- Avokádó receptek
Zest.hu