A következő csirkecomb toszkán módra készül, amely remek főétel lehet egy laza olasz menüben. Ideális családi, baráti összejövetelekre, hétvégi ebédre, elkészítése sem bonyodalmas..
Hozzávalók
- 8 db csirkecomb (vegyes)
- 2 ek liszt
- 3 ek olívaolaj
- 8 szelet pancetta (húsos szalonna)
- 2 tk édesköménymag
- 2 vöröshagyma
- 3 szál rozmaring
- 4 gerezd fokhagyma
- 2.5 dl fehérbor
- 30 ml sherry ecet
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 1 konzerv koktél paradicsom (vagy 25 dkg friss)
- 1 maréknyi zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A lisztet egy zacskóba töltjük, hozzáadjuk a combokat, jól összerázzuk, majd kivesszük a zacskóból a lisztes combokat, alaposan lerázzuk a lisztet róluk.
- Egy nehézaljú serpenyőben 2 ek olajat felforrósítunk, ebben a combokat megbarnítjuk, majd egy tepsibe kiszedjük.
- Közben felaprítjuk a hagymát és felkockázzuk a húsos szalonnát.
- A maradék olajban átsütjük a szalonnát, hozzáadjuk a hagymát, a rozmaring levelek felét és az édesköménymagot. Amikor a hagyma puha, a szalonna ropogós, belepréseljük a fokhagymákat. 1-2 percig kevergetjük.
- Felöntjük az ecettel és a borral, kb 5 percig felére redukáljuk.
- Hozzáadjuk a paradicsom konzervet és koktélparadicsomokat, a rozmaring másik felét, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. Alacsony hőfokon sűrű mártássá főzzük (ez kb 15-20 perc lesz).
- A mártással leöntjük a combokat, a tepsit lefedjük, majd a sütőben kb 30 percig átsütjük.
- Tálalás előtt aprított zöldpetrezselyemmel megszórjuk.
Tippek
- Az olaszok általában puliszkával (polenta) fogyasztják, de krumplipüré is remek köret lehet. Érdemes még valami salátát, zöldséges köretet is készíteni mellé – használjuk ki a sütő másik polcát erre!
- A mártás fedje le teljesen a combokat!
- A mártás előre elkészíthető, így az étkezés napján csupán a combokat kell elősütni, majd a tepsit a sütőbe tenni. Éppen ezért remek vendégváró főétel lehet – vagy előkészíthető hétköznapi vacsorára.
- A fenti adag 4 főre elég, de a mártás le is fagyasztható, így több étkezést is kipipálhatunk kevesebb egyénekre főzve – de persze dupla adagot is készíthetünk a fenti recept alapján egy nagy család számára!
- Búzaliszt helyett csicseriborsó vagy kukorica liszt is alklamazható, így az étel glutén-mentes és egészségesebb is lesz!
- A csirkecomb toszkán módra egy tuti recept, nagyon ajánljuk olasz menükbe – családi, baráti ebédekre, vacsorákra.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu