A következő currys csirkesaláta igazi neve koronázási csirke (angolul coronation chicken), amely II Erzsébet királynő koronázási bankettjére készült 1953-ban. Azóta az angolok egyik legkedveltebb étele, különösen partikon, királyi ünnepi alkalmakon. Az egyik legnépszerűbb szendvicstöltelék is..
Az eredeti coronation chicken saláta nem tartalmazott mazsolát, mangót, mandulát. Mangó chutney sem létezett még, így baracklekvárral készült. A következő recept egy modern verzió, ami az évek során vált közkedveltté szerte az Egyesült Királyságban. A recept nagyon egyszerű, különösen ha maradék főtt/grill csirkéből készítjük el.
Hozzávalók
- 1 hagyma, aprítva
- 1 ek olaj
- 1-2 ek curry por
- 1 tk sűrített paradicsompüré
- 4 ek vörösbor (vagy főzőlé – lásd tippek)
- 2 ek mangó chutney (vagy baracklekvár)
- Citromlé
- 1.5 dl majonéz
- 1 dl görög joghurt vagy créme fraiche
- 1 maréknyi pirított mandulapehely
- 5 dkg mazsola
Csirkéhez
- 1.5 kg csirke vagy csirke darabok (mell, comb)
- Egyszerű alapléhez: 1 hagyma (félbevágva), 2 babérlevél, 8 db bors, 2 szál kakukkfű, 5 db koriander mag, csirke alapleves
- Különleges alapléhez: 5 cm gyömbér, fél citrom, fél narancs, 2 szál zellerszár, 1 póréhagyma (mind szeletelve), 1 fej fokhagyma, 1 csillag ánizs, 1 tk koriander mag, 10 db bors, só bors.
Csirke előkészítése
- A csirkét a hozzávalókkal egy lábasba tesszük, leöntjük annyi vízzel/csirkelevessel, hogy a húst elfedje. Felforraljuk, a habot leszedjük, majd fedő alatt megfőzzük vagy posírozzuk. Ha egész csirkét főzünk, akkor ennek ideje kb 45-60 perc – csirkemell, csirkecombok esetében csupán 20-30 perc.
- A csirkét leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd a húst a csontról letépkedjük.
- A különleges főzőlét a tűzhelyen felére redukáljuk.
Elkészítés
- A csirkét elékészítjük, felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk. Maradék grill, sült csirke, vagy csirkeleves húst is hasznosíthatunk.
- A hagymát az olajban megpuhítjuk, majd hozzáadjuk a curry port, 2 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kissé átkeverjük, felöntjük a borral (vagy a redukált főzőlével, vagy ezek kombinációjával).
- Hozzáadjuk a mangó chutney-t, és belecsavarunk kevés citromlevet. 2-3 percig sűrű mártássá főzzük.
- Lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk, majd turmixgéppel pürézzük. A pürét egy szűrőn átnyomjuk.
- A majonézt elékeverjük a joghurttal és 2-3 ek currys pasztával. Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, esetleg adunk még hozzá a curry pasztából.
- A csirke darabokat elkeverjük a szósszal és mazsolával (ha van, friss, aprított korriander levéllel is).
- Tálalás előtt megszórjuk pirított mandula pehellyel.
Tippek
- Általában hidegen fogyasztják az angolok, szendvicstöltelékként vagy toast kenyéren. De salátaleveleken is tálalható. Sőt, akár langyosan is fogyasztható, ebben az esetben tálaljuk párolt basmati rizzsel !
- Továbbá nagyon jó töltelék lehet pl leveles tésztába, tortillába vagy palacsintába csomagolva. Piknikre is szokás bekészíteni.
- A currys pasztát 10 perc alatt el lehet készíteni, így hétvégi maradék sült, grill csirke vagy csirkeleves húst másnap gyorsan fel tudunk dobni! Vendégváró alkalmakra azonban érdemes nyers csirkével kezdeni, de a húst előző nap is megfőzhetjük. Különleges alkalmakra ajánlatos a különleges főzőlében való posírozás és igazi, házi majonézt keverjünk ki!
- A fenti recept egy egyszerű és kímélős verzió – a majonézt krémes, pontosabban görög joghurttal kombináltuk, így a hagyományosnál egészségesebb. Azonban rengeteg változat létezik – pl tálalás előtt fel lehet frissíteni friss mangó darabokkal, reszelt zöldcitrommal és koriander levelekkel; mazsola helyett lehet aszalt barackot, mandula helyett diót használni. Curry por (1 ek) kombinálható 2 csipetnyi kurkumával és 1 tk őrölt római köménnyel is; a hagyma mellett kevés gyömbért és fokhagymát is lehet pirítani.
- A currys csirkesaláta ideális parti étel, akár töltelékként, akár salátaként. Különösen alkalmas egy angolos délutáni teapartira vagy angol ünnepekre – ez lesz az egyik legnépszerűbb étel az angol királyi esküvő ünneplésére.
Kapcsolatos cikkek