A tandoori csirke az egyik leghíresebb és legnépszerűbb indiai étel. A következő pikáns joghurtos csirkecomb ennek egy kevésbé csípős verziója, aminek ez elkészítéshez agyagkemencére sincs szükség! Remek nyári grillezésre, amely könnyen elékészíthető..
Hozzávalók
- 4 cm gyömbér
- 2 duci gerezd fokhagyma
- 2 ek növényi olaj
- 1 citrom leve
- 8 db vegyes csirkecomb
- 2.5 dl görög joghurt
- 1 tk őrölt koriander
- ½ tk őrölt római kömény
- ½ tk őrölt kurkuma
- ½ tk csemege paprika
- ½ tk chilipor
- ½ tk édesköménymag
Elkészítés
- A gyömbért és fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük, majd elkeverjük az olajjal és citromlével.
- Ezzel bedörzsöljük a csirkecombokat és 1-2 órán át pácoljuk.
- A fűszerporokat és köménymagot elkeverjük a joghurttal. A csirkecombokat egy fagyasztós zacskóba helyezzük, a fűszeres joghurttal leöntjük. A zacskót elkötjük, majd alaposan átnyomkodjuk a combokat.
- Hűtőszekrényben legalább 2 órán át marináljuk. Közben néha-néha megmasszírozzuk a combokat (a zacskón keresztül!).
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A combokat kivesszük a hűtőből, és egy tepsiben egymás mellé helyezzük őket, majd leöntjük a joghurtos páccal. Amikor a sütő bemelegedett, a tepsit betesszük, és kb 35 percig világosbarnára sütjük a húst.
- 5-10 percig egy grillsütőn megbarnítjuk. Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálalás előtt csavarjunk rá néhány csepp zöldcitromot, és szórjuk meg friss, aprított koriander levelekkel. Párolt rizs passzol mellé leginkább, vagy naan kenyérlepény.
- A pác meglehetősen pikáns, de nem túl erős- érdemes mellé chutney-t vagy raita-t is tálalni, esetleg zöldsalátát.
- A dupla-pácolás egy indiai módszer, ha nincs időnk erre, akkor kombinálhatunk mindent egyszerre és ezzel marináljuk a húst néhány órán (max egy éjszakán) át!
- A pikáns joghurtos csirkecomb egy tuti recept grill-partikra. Mivel a sütés előre elkészíthető, így csupán 5-10 percig tart a grillezés. Kerti grillsütőn is elkészíthető (azaz elősütés nélkül), de vigyázzunk arra, hogy a hús rendesen átsüljön, de ne legyen kormos a bőre!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu