A kínaiak nem szokták a sütőt használni, általában wok-ban sütnek vagy gőzölnek. Szóval ez a kínai tepsiben sült csirkecomb egy nyugatosított verzió, és adtam hozzá még krumplit és újburgonyát is, amik kihagyhatók, de akkor tálalhatjuk hagyományos módon, azaz párolt rizzsel. Ideális a kínai újévi ünnepek alatt vagy vendégváró alkalmakra, családi vacsorákra.
Hozzávalók
- 8 vegyes csirkecomb (alsó, felső)
- ½ fej fokhagyma
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 3 lime vagy citrom
- ½ evőkanál kínai ötfűszer por
- 2 evőkanál kínai rizsbor
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál földimogyoró olaj
- 1 evőkanál pirított szezámolaj
- 2 Bok choy káposzta
- 1 csokor újhagyma
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 marék korianderlevél
- Opcionális: néhány szem újburgonya, édesburgonya nagy kockákra vágva
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A csirkecombokat egy nagy tepsibe tesszük.
- A lime-ot szeletekre vágjuk, a gyömbért gyufaszálakra, a fokhagymát pedig durván felaprítjuk. Ezeket a csirkedarabok közé tesszük, a burgonyával együtt (ha alkalmazzuk).
- A csirkét megszórjuk az fűszerporral, majd mindent meglocsolunk az olajokkal, szójaszósszal és a rizsborral. Szilikon ecsettel alaposan bekenünk mindent a keverékkel vagy a kezünkkel bedörzsöljük őket.
- A tepsit a sütőbe tesszük, majd 15 perc múlva megfordítjuk a csirke- és zöldségdarabokat, és rászórjuk a szezámmagok felét.
- Visszatesszük a sütőbe a tespsit és 10 percig sütjük.
- Közben az újhagymát felaprítjuk, a Bok choyt pedig hosszú szeletekre vágjuk.
- A tepsit kivesszük a sütőből, és ismét megfordítjuk a csirkét (bőrével felfelé kell most nézniük), és a Bok choy darabokat a csirke közé nyomkodjuk. Megszórjuk az egészet az újhagyma darabokkal.
- A maradék szezámmaggal meghintjük a tálat, majd további 10-15 percig sütjük.
- Amikor a csirke szép arany színű, a tetejére szórjuk a korianderleveleket és tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu