Az olasz konya egyik leghíresebb exportja a csirke cacciatore, amely nagyon népszerű Olaszországban is, így számtalan verziója létezik. A csirke “vadász módra” készül, paradicsommal, hagymával, paprikával és fűszerekkel kombinálva. A következő recept egy szicíliai változat..
Hozzávalók
- 1.5 kg csirke vagy 8 db csirkerész
- 3 db kaliforniai paprika (sárga, piros, narancssárga)
- 2 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 2 konzerv koktél paradicsom (lásd tippek)
- 1.5 dl csirkeleves vagy bor
- 1 csipetnyi szárított chili (opcionális)
- 2 szál rozmaring
- 1 db babérlevél
- 20 dkg fekete olajbogyó (mag nélkül)
- 3 ek olívaolaj
- 1 kis maréknyi zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A hagymákat gerezdekre, a paprikákat vastag csíkokra vágjuk.
- A csirkét megmossuk, 8 részre vágjuk.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- 2 ek olajat felforrósítunk, ebben a hagymát és paprikát kb 5 percig megpuhítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, 1 percig kevergetjük. Áttöltjük egy tepsibe, egyenletesen elrendezzük.
- A csirke darabokat megsózzuk, és a maradék olajban megbarnítjuk, majd a tepsis zöldségek tetejére fektetjük. Az olajat kiöntjük, majd a serpenyőbe töltjük a paradicsom konzerveket, a chilit és a levest (vagy bort). Felforraljuk, majd a csirke darabok köre öntjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zöldfűszereket, fóliával lefedjük, és 30 percre a sütőbe tesszük.
- A fóliát levesszük, a húst megfordítjuk, az olajbogyókat a csirke darabok köré szórjuk.
- 15-25 percig szép barnára sütjük.
- Tálalás előtt aprított zöldpetrezselyemmel megszórjuk.
Tippek
- Némely olasz verzió sárgarépát is tartalmaz, így az egyik paprikát lecserélhetjük répára.
- A bor lehet vörös vagy fehér bor is.
- Sok olasz receptben oregánó is szerepel a rozmaring mellett.
- Normál, hámozott paradicsom konzerv is alkalmazható (vágjuk fel a paradicsomokat 3 centis darabokra).
- Olaszországban friss kenyérrel vagy főtt tésztával szokás tálalni, de passzol mellé a krumplipüré vagy párolt rizs is.
- A csirke cacciatore ideális főétel baráti, rokoni összejövetelekre vagy hétvégi családi ebédre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu