A cékla ez egyik legegészségesebb és legolcsóbb zöldségünk, mégis keveset fogyasztunk belőle. A szokásos ecetes céklán kivűl pedig rengeteg gyors és egyszerű ételt készíthetünk nyers, főtt és sült céklával. Íme néhány tuti cékla recept.
Növény
A cékla a répafélék családjába tartozó gumós növény, régen céklarépa volt a neve. Jellegzetes sötét lila színét (és magas tápértékét) a kén-cukor komplexnek (betanin) köszönheti. A gumó alakja lehet kerek, lapos vagy henger alakú. Létezik sárga és fehér színű cékla is.
Eredete
A cékla Dél- és Közép-Európából származik, már az újkőkorszak óta ismert, később Babilóniában fontos gyógynövénynek számított. Európában a rómaiak népszerűsítettek, majd a germán birodalomban terjedt el a termesztése (elsősorban cukortartalmáért). Manapság a világ minden részén termesztik.
Tápértékek
A cékla az egyik legegészségesebb gumós zöldség, a szuperélelmiszerek egyike. Gyógyító hatása már évszázadok óta ismert, különösen magas tápértékeit tudományos tanulmányok is bizonyítják. Télen különös fontos vitaminforrás, így érdemes rendszeresen fogyasztani, különösen nyersen! Többet a cékla életteni hatásairól>>
Vásárlás – Tárolás
A piacon, élelmiszer boltokban válasszunk kemény, sima felületű gumókat – lehetőleg levéllel együtt, amely a cékla frissességét tükrözi. Továbbá válasszunk kicsi vagy közepes nagyságú gumókat – minél kisebb a gumó, annál puhább a húsa és édesebb az íze. A 6 cm-nél nagyobb gumók szálkásak, ezeket kerüljük. Lehetőleg bio céklát vásároljunk, mert a talajból nem csupán a tápanyagokat szívja fel hatásosan, de a vegyszereket is.
Hűvös, sötét helyen (pl pince, kamra) a cékla hetekig tárolható. Főtt és sült cékla lefagyasztható, vagy kb 10 napig a hűtőszekrényben eláll. A cékla leveleit azonban 1 napon belül használjuk fel!
Felhasználás
Bár évezredek óta köztudott a cékla gyógyító és tisztító hatása, manapság egyre kevesebbet fogyasztjuk, akkor is leginkább kiegészítőként vagy díszítésre alkalmazzuk. A cékla legegészségesebb nyersen, de lehet főzni, párolni, grillezni, sütni is. Íme néhány tipp a változatos felhasználáshoz, amit sok finom cékla recept követ:
- Nyers céklát reszeljük le, és szórjuk rá pl. zöldsalátára, krumplisalátára, babsalátára. Remekül társul reszelt káposztával, szeletelt zellerszárral – keverjük el, majd öntsük le bazsalikomos salátaöntettel. Isteni finom!
- A cékla klasszikus párja a torma – akár reszelt friss tormával párosítva, akár túróval, sajtkrémmel és tormakrémmel elkeverve – lásd alul a receptek alatt.
- A cékla ízét gazdagíthatjuk gránátalmával, feketeribizlivel, almával, naranccsal és málnával is.
- Akinek nem ízlik a nyers cékla, próbálja meg a frissen préselt levét – pucoljuk meg, gyümölcscentrifugával préseljük le, kombináljuk sárgarépa, uborka vagy alma préselt levével. Remek méregtelenítő ital.
- A cékla ideális zöldség méregtelenítésre, de erre a célra csakis bió terméket fogyasszunk!
- A céklát egészben, héjával együtt főzzük puhára, de előtte alaposan tisztítsuk meg, főleg ha nem bio. Ha a főzővízbe teszünk egy-két csipet cukrot, mélyül a cékla színe, míg ecet vagy citromlé hozzáadása felélénkíti a színét. Főzés után pucoljuk meg, szeleteljük fel és tálaljuk ecetes öntettel. Csakis főzés után sózzuk meg. A főtt cékla ideális babaétel és le is lehet fagyasztani.
- A cékla főtt levét húsvétkor tojásfestésre is felhasználhatjuk.
- A cékla nagyon finom sütve is – pucoljuk meg, vágjuk negyedekre, öntsük le olívaolajjal és vörösborral (vagy ecettel) majd sütőben, lefedve süssük puhára! Remek köret húsos, halas ételek mellé.
- A cékla levelét ne dobjuk el, főleg ha friss, hanem kombináljuk spenót, rukkola levéllel – érdekes és egészséges zöldsalátát kapunk. Vagy öntsük le a leveleket forralt vízzel, hagyjuk 15 percig lehűlni, majd igyuk meg. Ez a tea szuper gyógyír másnaposság ellen, vagy sebeket, pattanásokat is ápolhatunk vele.
- A cékla ideális befőzésre is, nagyon finom chutney-t lehet belőle készíteni, amely remekül passzol füstült halak mellé vagy hamburgerbe!
- Céklából bort is lehet készíteni!
Cékla receptek
Az alábbi kategorizált cékla receptek listáját folyamastosan bővítjük:
Céklás levesek
- Paradicsomos céklaleves
- Fűszeres céklaleves
- Almás céklaleves
- Gyömbéres cékla és sárgarépa krémleves
- Pikáns sütőtök és cékla krémleves
- Balzsamecetes céklaleves
- Sült cékla és édeskömény leves
- Sült cékla, édeskömény és zöldborsó leves
- Gesztenyés cékla és vörös káposzta leves
- Sült cékla és édesburgonya leves csicseriborsóval
- Sült cékla és sütőtök leves csicseribosóval
- Cékla, zeller és lencseleves
Céklás falatok, előételek
- Céklás falafel
- Ropogós cékla csíkok
- Céklás mártogatósok
- Cékla és sárgarépa puffancs
- Céklás avokádókrém
- Sült padlizsánkrém céklával
- Garnéla és cékla saláta
- Szardella falatok
- Céklás édesburgonya puffancs
- Céklás humusz fetával
Céklasaláta, köretek
- Céklasaláta receptek – főtt céklából
- Krémtúrós céklasaláta
- Céklás vöröskáposzta
- Szalonnás céklasaláta
- Kecskesajtos céklasaláta
- Céklás kuszkusz
- Céklás salsa
- Cékla, alma és zeller saláta
- Nyári pácolt lazac saláta
- Alma, feta, cékla saláta
- Lencse, cékla, spenót és kecskesajt saláta
- Sült cékla, lencse és brokkoli saláta
- Diós lilakáposzta saláta kecskesajttal
- Harissa kuszkusz
- Céklás sárgarépa saláta
- Vörös rizs és cékla saláta
- Olasz sütőtök és cékla saláta
- Céklás vöröskáposzta saláta
- Joghurtos burgonya saláta céklával
- Ropogós vöröskáposzta és cékla saláta
- Kacsa és cékla saláta gránátalmával
- Karácsonyi lilakáposzta saláta
- Mandarinos sült cékla gesztenyével
- Sült cékla és rukkola saláta
- Kapros krumpli és cékla saláta
- Cékla, répa és retek saláta
- Céklás krumplisaláta
- Saláta füstölt makrélával és céklával
- Újburgonya saláta makrélával és céklával
- Fokhagymás és kakukkfüves sült cékla
- Céklás quinoa saláta
- Vitamin saláta
- Rizssaláta babbal és sült céklával
- Orosz burgonya és cékla saláta
- Édes-csípős tofu és céklasaláta
- Céklás krumplisaláta szardellával
- Babos rizssaláta sült céklával
- Bab, póréhagyma és cékla saláta
- Fodros kel céklával és pármai sonkával
- Cékla, dió és feta saláta
- Sült vörös káposzta és cékla
- Vörös káposzta, cékla és kecskesajt saláta
- Borsócsíra és cékla saláta
- Cékla, feta és uborka saláta
- Lencse, cékla és paradicsom saláta
- Avokádó és cékla saláta
- Füstölt makréla saláta
- Burgonyasaláta makrélával
- Rizssaláta lencsével és céklával
- Cékla és retek saláta kecskesajttal
Céklás Főételek
- Céklás sült csirke
- Céklaburger
- Ausztrál hamburger
- Svéd húsgombóc céklával
- Céklás, narancsos lazac
- Hátszín céklás káposztával
- Zöldséges hátszín saláta
- Céklás-kecskesajtos lepény
- Céklás-diós pesztós tészta
- Csirke és csicseriborsó sült zöldséges mártásban
- Húsgolyók édesburgonya és cékla mártásban
- Tészta sült karfiol és cékla mártással
- Babos tészta kapros-céklás mártásban
- Kacsamell céklával és szederrel
Céklaszósz, céklás köret, töltelékek stb
- Céklapüré
- Sült cékla
- Céklás szószok
- Céklás salsa – chilis és kapribogyós
- Céklás rizottó
- Céklás raita
- Pikáns cékla és narancs lekvár
- Sült cékla és paprika mártás
- Sült cékla és paprika humusz
Céklás édességek
- Céklás-csokis muffin
- Céklás csokitorta
- Céklás brownie
- Céklás muffin mazsolával
- Csokis,céklás, kókuszos mini kuglóf