A salsa alapvető lényege, hogy a zöldségeket nagyon pici darabokra aprítjuk majd valami fűszeres öntettel elkeverjük. A következő céklás salsa receptek érdekes variációk, és egészségesesek is, ideális szendvicsekhez vagy salátaként húsos ételek mellé..
Chilis céklás salsa
Hozzávalók
- 4 kis főtt cékla (vagy 2 nagy)
- 8 újhagyma
- 1 chili paprika
- 2 ek menta aprítva
- 2 ek citrom leve
- 5 ek olíva olaj
Elkészítés
- A céklát apró kockákra vágjuk, az újhagymát vékonyan felszeleteljük.
- A chili paprikát ketté vágjuk, magtalanítjuk, majd egy salátás tálban elkeverjük a cékla és újhagyma darabokkal, majd hozzá keverjük az aprított mentaleveleket.
- Olívaolajjal és a citrom levével leöntjük, elkeverjük.
Céklás salsa kapribogyóval
Hozzávalók
- 25dkg főtt cékla (nem ecetes)
- 3 ek kapribogyó, lecsurgatva
- 1 marék petrezselyem zöld
- 2 ek bazsalikom ecet
- 3 ek olíva olaj
Elkészítés
Egy robotgéppel eldolgozzuk az alapanyagokat – de nem pürévé, csupán darabossá. Áttöltjük egy dísztálba. Kész.
Tippek
- Főtt céklát nagyon egyszerű készíteni, csupán forró vízben főzzük puhára a megmosott céklákat (pucolatlanul). Lásd cékla tippek.
- Mindkét salsa nagyon passzol hamburgerbe és szendvicsekbe felvágott mellé, de grillezett halak, húsok mellé is ideális köret vagy szósz lehet. Egyéb céklás szószok>>
- Mindkét változat bruschettán vagy crostinin is tálalható – remek parti falat.
- Különösen finomak köretként halloumi mellé.
- A maradékkal feldobhatunk egy zöldsalátát – remekül kiegészíthet mindkét változat rukkola és spenót leveleket .
- Méregtelenítésre is alkalmas, fogyókúra alatt is fogyasztható. Egészségtudatos étrendbe is passzol.
- A céklás salsa nem csupán egy érdekes változat, de nagyon egészséges is. Egyéb egészséges saláták.
Zest.hu