Az égészben sült cékla sokféle étel készítéshez használható. Példa erre ez a céklás falafel recept, ami szuper egészéges, gluténmentes, tejmentes és vegán is. Színe miatt tökéletes Halloween ünneplésére és Valentin-napra is! Tálaljuk party falatként, saláta feltétként, vagy hagyományos módon pita kenyérben pikáns szószokkal és zöldégekkel. A recept hagyományosan készül, azaz beáztatott csicseriborsóval – nem konzervvel – ezt vegyük figyelembe! A cékla sütését el lehet készíteni előre (akár napokkal korábban) is.
Hozzávalók
- 2 közepes cékla
- 1 lilahagyma
- 20 dkg száraz csicseriborsó, egy éjszakán át áztatva
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 2 evőkanál apróra vágott kapor vagy koriander levél
- 1 evőkanál csicseriborsó liszt (kb)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- Só, bors
- Olaj
Elkészítés
- A csicseriborsót egy éjszakán át egy nagy tál vízben beáztatjuk.
- A céklát és a hagymát olívaolajjal ledörzsöljük, majd egy tepsibe tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig puhára sütjük, majd hűlni hagyjuk. Hűtőszekrényben kb 5 napig tárolhatjuk (letakarva).
- A cékla és a hagyma héját eltávolítjuk, húsukat durván felaprítjuk, amit egy robotgépbe teszünk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a lecsepegtetett csicseriborsót és néhány másodpercig daráljuk, szükség szerint lekaparva a masszát az edény faláról. Hozzáadjuk a fűszereket, sót, borsot, zöldfűszert, majd ismét eldolgozzuk a robotgéppel. Amikor a kuszkuszra emlékeztető szemcsés masszát kapunk, áttesszük egy tálba. Hozzáadjuk a csicseriborsó lisztet, majd alaposan összekeverjük. A tömény, ragadós keveréket lefedjük, és legalább 1-2 órán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük.
- Kivesszük a tálat a hűtőből, és alaposan összegyúrjuk. Hozzáadjuk a szódabikarbónát (és extra csicseriborsó lisztet, ha nem áll össze rendesen a massza.)
- Egy kicsi, mély serpenyőben olajat melegítünk. A masszából apró pogácsákat vagy golyókat formálunk, és egyszerre kb 5-öt a forró olajban szép barnára kisütünk.
- Egy papírtörlővel bélelt tányérra kiszedjük a falafeleket, majd kisütjük a többit is.
- Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek