Ez a cékla, zeller és lencseleves egy egészséges és kiadós krémleves, amely tökéletes hűvös napokon vagy immunerősítőként betegség alatt. Ha kevesebb alaplevest alkalmazunk, akkor egy sűrű mártást kapunk, amely remek tésztához, töltelékhez vagy ragu szószokhoz.
Hozzávalók
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 közepes cékla
- 2 db sárgarépa
- 1 kis fej zellergumó
- 1 tk édesköménymag
- 350 ml szűrt paradicsom (passata)
- 500 ml zöldségalapleves (kb.)
- ½ bögre vöröslencse
- 1 marék kapor
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk.
- A sárgarépát, céklát és a zellert meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd 5 percig megpároljuk benne a hagymát és a fokhagymát.
- Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, a vöröslencsét és az édesköménymagot, egy percig keverjük, majd hozzáadjuk a passatát és az alaplevest.
- Felforraljuk és 25-30 percig rotyogtatjuk. Ha túl sűrű, adunk hozzá még alaplevest.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, lekapcsoljuk a tűzhelyt. Hozzáadjuk a kaprot, majd addig pürézzük a levest, amíg selymes vagy kissé szemcsés állagot kapunk.
- Egy hígabb verzióhoz több alaplevesre lesz szükség – a sűrű változat pedig ideális tésztamártáshoz stb.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu