Nem hiába klasszikus partnerek a cékla és a torma, hiszen az ízek remekül kiegészítik egymást. A krémtúrós céklasaláta egy roppant egyszerűen elkészíthető étel, se főzést, se sütést nem igényel. Nagyon egészséges is, így különös ajánljuk azoknak, akik figyelnek az alakjukra és az egészségükre.
Hozzávalók
- 1 kis doboz zsírszegény krémtúró
- 1 közepes nyers cékla vagy 2-3 ecetes cékla, szeletelve
- 1-2 tk torma
- 1 ek aprított friss koriander/snidling/kapor vagy zsázsa levél
- Őrölt bors
Elkészítés
- A nyers céklát megmossuk, meghámozzuk és nagy-lyukú reszelőn lereszeljük. Az ecetes céklát vékonyan szeleteljük.
- A krémtúrót elkeverjük a borssal és 1 tk tormával. Megkóstoljuk – ízlés szerint tovább fűszerezzük.
- Egy gyűrűformát olívaolajjal belülről megolajazunk, majd rétegesen megtöltjük a krémtúróval és a céklával.
- Hűtőszekrényben pihentetjük 1-2 órán át.
- Tálalás előtt aprított zöldfűszerrel beborítjuk a tetejét, majd óvatosan lehúzzuk (vagy kicsatoljuk) a gyűrűt.
Tippek
- Mivel nagyon mutatós, remek előétel lehet egy vendégváró menüben.
- Tálaljuk füstölt makrélával vagy pisztránggal és péksüteménnyel – vagy egyszerűen crostini szeletekkel.
- Legideálisabb az, ha friss reszelt tormával készítjük – de a krémes bolti termék is megteszi. Megbolondíthatjuk wasabival!
- A fenti recept 1-2 személyre elég – attól függően, hogy mekkora gyűrűformát alkalmazunk. Ha nincs gyűrű formánk, kisebb porcelán vagy üveg tálban is elkészíthetjük, és ebben táláljuk – de lehet rusztikusan is tálalni, mint a képen.
- A krémtúrós céklasaláta nagyon egészséges étel– különösen ajánljuk diabetikusok, magas vérnyomásban, bél és gyomorbetegségekben, daganatokban szenvedők számára. Kismamák számára is javasoljuk továbbá fogyókúra keretében is fogyasztható. Hosszabb méregtelenítő programban is ideális étel.
- Többet a cékla gyógyító hatásairól>>
Zest.hu