Télen legyengül a szervezetünk, így érdemes jobban odafigyelni az egészségünkre. A fűszeres céklaleves egy nagyon finom, egyszerűen elkészíthető, melegítő étel – és tele van a szükséges vitaminokkal..
Hozzávalók
- 2 tk olívaolaj
- 1 kis vöröshagyma, aprítva
- 1 kis fokhagyma, aprítva
- ½ tk római kömény
- 40 dkg cékla
- 4 dl zöldségleves
Joghurtos szószhoz
- 1 tk római kömény
- 1 tk koriandermag
- 1 csipet cayenne paprika
- ½ tk csemege paprikapor
- 4 ek élőflórás joghurt
- 1 ek olívaolaj
- Petrezselyem zöld
Elkészítés
- A céklákat meghámozzuk, kockákra vágjuk. Az olajban kb 5 percig puhára sütjük a hagymát, fokhagymát és római köményt.
- Hozzáadjuk a cékla darabokat és felöntjük a levessel. Forráspontig melegítjük, majd fedő alatt 30 percig, alacsony lángon rotyogtatjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Közben elkészítjük a fűszeres joghurtot: a fűszereket száraz serpenyőben 1-2 percig megpörköljük, majd porrá mozsártörővel porrá törjük. Hozzáadjuk a két paprikát.
- Egy teáskanál fűszert adunk a 4 ek joghurthoz, belekeverjük az olajat. A maradék fűszerkeveréket további joghurthoz adjuk – 1 tk fűszer – 4ek joghurt.
- Amikor a cékla átfőtt, a levest pürézzük.
- Melegen tálaljuk – a fűszeres joghurttal és aprított petrezselyem zölddel megszórva.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel vagy zsemlével.
- A leves ideális méregtelenítésre – de a joghurtot hagyjuk ki, a fűszerekkel szórjuk meg csupán a levest.
- A cékla a szuperételek egyike, így a fenti recept nem csupán nagyon finom, de erősíti az immunrendszerünket is, különösen télen és tavasszal. Remekül passzol egy egészséges étrendbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu