A céklaleves nagyon egészséges, különösen télen és kora tavasszal érdemes fogyasztani, amikor az immunrendszerünk különösen gyenge. Az almás céklaleves egy friss és finom verzió, elkészítése roppant egyszerű..
Hozzávalók
- 2 tk olívaolaj
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 kis vöröshagyma
- 1 kis sárgarépa
- 1 kis szál zellerszár
- 40 dkg cékla
- 1 nagy zöldalma
- 0.5 l zöldségleves
- Tálaláshoz: tejföl, feta sajt (opcionális)
Elkészítés
- A zöldségeket átmossuk, megpucoljuk, felaprítjuk – a megpucolt céklát kis kockákra vágjuk.
- Az olajban puhára sütjük a hagymát, fokhagymát, zellerszárt és répát. Ez kb 10-15 perc.
- Közben megpucoljuk az almát, durva darabokra vágjuk.
- A cékla és alma darabokat a zöldségekhez adjuk, 5 percig sütjük. Felöntjük a levessel, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt kb 45 percig puhára főzzük.
- Botturmixszal pürézzük, esetleg egy szitán átszűrjük. Melegen tálaljuk, esetleg tejföllel és morzsált feta sajttal megszórva.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével – különösen passzol a leveshez a magos rozskenyér.
- A leves ideális megfázás, influenza alatt – fogyasszuk forró italként.
- A cékla a szuperételek egyike, így a leves szuper egészséges – kiváló méregtelenítés alatt is (tejtermék helyett szórjuk meg aprított kaporral).
- Az almás céklaleves kissé édeskés, így gyerekek is szívesen fogyasztják. Babaétel is lehet (só nélkül).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu