A cékla és a csokoládé remekül passzolnak egymáshoz, a következő céklás csokitorta recept egy kitűnő példa erre. Elkészítése roppant egyszerű, nem kell sok konyhaeszköz sem hozzá, így nem lesz sok mosogatnivaló. Kezdők is könnyen el tudják készíteni..
Hozzávalók
- 1 nagy főtt cékla (kb 15-20dkg)
- 20 dkg liszt
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg kakaópor
- 20 dkg cukor
- 3 tojás
- 1 ek sütőpor
- 2 tk vaníliakivonat
- 2 dl napraforgóolaj
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra beállítjuk.
- A céklát összeturmixoljuk – maradjon kissé darabos. Egy csipetnyi sóval megszórjuk majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, kivéve a csokoládét és az olajat. Elkeverjük, amikor összeállt a massza, lassan hozzá csurgatjuk az olajat (mint a majonéz készítésénél) folyamatos keverés közben.
- A csokit apró darabokra törjük, és elkeverjük a tésztával. Egy kenyér sütőformát kicsit kivajazunk ( ha teflonos, akkor ez elhagyható) és beleöntjük a masszát, elegyengetjük. 1 órán keresztül sütjük a felmelegedett sütőben, vagy addig amíg egy beleszúrt pálcika tiszta nem marad.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Szeletelve tálaljuk créme fraiche, krémes joghurt vagy fagylalt kiséretében.
- Ha nincs háznál vaníliakivonat, alkalmazzunk vaníliás cukrot!
- A cékla ne legyen ecetes! Bolti főtt céklát is lehet alaklmazni, bár a cékla főzése nagyon egyszerű – lásd cékla tippek>>
- Egészségesebb változat: cukor helyett használjunk fruktózt, a liszt lehet teljekiőrlésű, tönkölybúza vagy hajdina liszt is. A csokoládé és kakaó minimum 70% os legyen, a napraforgó olaj pedig hidegen préselt.
- A céklás csokitorta ideális sütemény délutáni teázásra.
Zest.hu