Ez a sült padlizsánkrém céklával vegán, egészséges és finom. Tálalhatjuk mártogatósként, szendvicskrémként, tészta mártásként, pizza szószként stb.
Hozzávalók
- 1 kis padlizsán
- 1 lilahagyma
- ½ fokhagyma fej
- 4 bébi cékla (vagy 2 közepes, félbevágva)
- Olajspray
- ½ teáskanál római köménymag
- ½ teáskanál füstölt paprika
- Csipetnyi Cayenne paprika (opcionális)
- 2 evőkanál friss menta
- 2 evőkanál friss petrezselyem vagy kapor
- Citrom
- Só bors
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- A padlizsánt kevés olajjal lespricceljük, egy tepsibe tesszük, majd a sütőben kb 30 percig puhára sütjük.
- A hagymát félbevágjuk, a céklát megtisztítjuk és egy másik tepsibe tesszük. Közéjük dugjuk a fokhagymát. (Nem hámozunk meg semmit!), Olajjal lefújjuk, majd 20-25 percig a sütőben puhára sütjük.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, kivesszük a tepsiket a sütőből, és hűlni hagyjuk a zöldségeket.
- Amikor kihűltek, vagy a hűtőszekrényben tároljuk őket lefedve, vagy folytathatjuk egyből a receptet.
- A sült cékla és a hagyma héját eltávolítjuk, majd a húsukat durván felaprítjuk. Kanállal kikaparjuk a padlizsán húsát. A fokhagyma húsát kinyomjuk a tokokból. A héjakat kidobjuk.
- A sült zöldségeket egy aprítógépbe tesszük, majd néhány másodpercig pürézzük. Hozzáadjuk a fűszereket, zöldfűszereket és néhány csepp citromlevet. Durva pasztává pürézzük.
- Megkóstoljuk, és ízlés szerint beállítjuk a fűszerezesést. Adunk hozzá még citromlevet, ha szükséges.
- Tálalásig hűtőben tároljuk lefedve.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu