A következő céklás muffin mazsolával egy kitűnő példa arra, hogy léteznek egészséges és finom sütemények. Ráadásul szuper egyszerűen elkészíthető, továbbá gyerekek, felnőttek, diétázók számára is remek ínyencség.
Hozzávalók
- Fél kg cékla
- 20 dkg mazsola
- 5 dkg puha nádcukor
- 30 dkg sütőporos liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1.5 dl napraforgóolaj
- 3 közepes tojás
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A céklákat meghámozzuk majd durván lereszeljük vagy aprítógéppel pici darabokra felaprítjuk.
- A reszelt céklát egy nagy keverőtálba töltjük, hozzáadjuk a mazsolát, lisztet, sütőport, cukrot és fahéjat.
- Egy másik tálban nagyjából felverjük a tojásokat, majd elkeverjük az olajjal. Ezt a céklás masszához töltjük, alaposan elkeverjük.
- A tésztát szilikon muffinformákba vagy papírkosárkákkal kibélelt muffinsütőbe töltjük.
- A bemelegedett sütőben 20-25 percig sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Tálaljuk tea-kávé mellé, nagy jó teasüti lehet egy délutáni teapartin vagy egészséges gyerekzsúron. Piknikre, kirándulásra, uzsonnára is becsomagolható.
- Még egészségesebb a sütemény, ha teljes kiőrlésű lisztet vagy tönköly lisztet alkalmazunk, sőt glutén-mentes liszt vagy lisztkeverék is jó (ideális a barnarizs liszt).
- Mivel a sütiben nincs tej, így ideális tej-érzékenyek, allergiások számára.
- Mivel a cékla és a mazsola természetesen édes, így a cukor tovább redukálható diétázók, fogyókúrázók számára. A fenti adag meglehetősen édessé teszi a muffint!
- A céklás muffin mazsolával nem csupán szuper egyszerűen elkészíthető, de remek ínyencség egy egészséges étrendben.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu