A cékla krémleves az egyik legegészségesebb leves, ami olcsón és gyorsan elkészíthető. Ez a sült cékla, édeskömény és zöldborsó leves egy tavaszias verzió, ami vegán, kiadós és egy kész vitaminbomba. Ideális hűvös estéken. A zöldségeket napokkal korábban meg lehet sütni (majd tároljuk a hűtőben) – így a leves összedobása csupán 10 percet igényel.
Hozzávalók
- 2 közepes nyers cékla
- 1 fej édeskömény
- 1 fej lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2.5 dl passata (passzírozott paradicsom)
- ½ L zöldség alapleves
- 10 dkg fagyasztott zöldborsó
- 2 evőkanál apróra vágott kapor
- 1 evőkanál almaecet
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- Meghámozzuk, majd gerezdekre vágjuk a céklákat. A hagymát is gerezdekre vágjuk. Az édesköményt 4 hosszú darabra vágjuk. Mindezeket egy tepsiben elrendezzük. Közéjük tesszük a fokhagyma gerezdeket, majd meglocsoljuk olívaolajjal.
- A sütőben körülbelül 30 percig sütjük, egyszer megforgatva.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, kivesszük a tepsit a sütőből és hűlni hagyjuk.
- A hagyma és a fokhagyma héjait eltávolítjuk.
- Ha nem egyből készítjük a levest, a sült zöldségeket egy befőttesüvegbe vagy dobozba tesszük, és a hűtőben tároljuk.
- Amikor készen állunk a leves elkészítésére, a sült zöldségeket egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a passatát és az alapleves nagy részét.
- Felforraljuk, hozzáadjuk a kaprot, majd botmixerrel sűrű, krémes levessé pürézzük. Adjunk hozzá több alaplevest, ha túl sűrű!
- Hozzáadjuk a zöldborsót, és körülbelül 3-5 percig főzzük, amíg a zöldborsó megpuhul.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és belekeverjük az almaecetet.
- Melegen, aprított kaporral díszítve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu