A steak az angol és amerikai konyhák egyik legnépszerűbb étele, hiszen néhány percen belül elkészíthető. A következő angol hátszín körtés-céklás káposztával készül, amely ideális őszi, téli napokra..
Hozzávalók
- 2 szelet sovány hátszín (lehetőleg érett)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál rozmaring
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk köménymag
- 2 db körte
- Fél fej vöröskáposzta
- 3 db cékla
- 1 lilahagyma
- 2 ek aprított petrezselyem zöld
- Szószhoz: 1 ek tormaszósz (vagy reszelt torma), 2 ek tejföl (vagy créme fraiche)
Elkészítés
- A fokhagymákat megpucoljuk, majd a rozmaring levelekkel és az olaj felével egy mozsárban durván összetörjük. A keletkezett pasztával a hús szeleteket bedörzsöljük.
- A tormát elkeverjük a tejföllel, félretesszük.
- A káposztát legyaluljuk vagy nagyon vékonyan felszeleteljük. A céklákat megpucoljuk, durván lereszeljük. A körtéket megpucoljuk, magházakat eltávolítjuk, hosszában felszeleteljük.
- A hagymát félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük.
- A maradék olajat egy nagy serpenyőben felmelegítjük, a köménymagot 30 percig megpirítjuk, hozzáadjuk a körte darabokat és a hagyma szeleteket. 2 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a káposztát és céklát. Kb 5 percig puhára sütjük, miközben folyamatosan kevergetjük. Hozzáadjuk a petrezselyem zöldet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt pihentetjük.
- Forró grill-serpenyőn a húst mindkét oldalon 2-5 percig sütjük, attól függően, hogy mennyire átsülve kedveljük (angolosan elég 1-2 perc mindkét oldalon).
- A húst lefedve pihentetjük, tálalás előtt előtt esetleg egy centis csíkokra felszeleteljük. Sózzuk, borsozzuk.
- A káposztával és tormás szósszal tálaljuk.
- Fogyasszuk kenyérrel, zsemlével vagy pirítóssal. Krumplis köretek közül a krumplipüré vagy sült krumpli passzol mellé leginkább. Ajánlatos egy zöldsalátával is kisérni.
- A lehető legjobb minőségű húst vásároljuk – ez nem olcsó, de megéri! Az un. érett marhahús a legjobb alapanyag steak készítéséhez. Lásd steak>>
- A káposzta ne legyen túl puha – al dente, azaz harapósan jó. Egyéb vagy maradék párolt vöröskáposztával is tálalhatjuk.
- A Hátszín körtés-céklás káposztával szénhidrát nélkül is kiadós, így passzol a low-carb és szétválasztó diétákba. Továbbá fogyasztható egy egészségtudatos étrend keretében (különösen terhes, szoptató és menstruáló nők számára fontos a marhahús fogyasztása!)
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu