A raita egy fűszeres, joghurtos mártás, amit elsősorban csípős indiai ételekkel fogyasztunk. Valójában az erős ízek csillapítására szolgál, de nagyon finom mártogatósként is nassolnivalókkal.
Hozzávalók
- 1 dl krémes joghurt (ideális a görög joghurt)
- 2 kicsi cékla (vagy 1 nagy)
- 1.5 tk ghee vaj (vagy növényi olaj)
- ½ tk mustármag
- ½ tk szezámmag
- 6 db friss curry levél
Elkészítés
- A céklát megfőzzük, héjától megpucoljuk, majd fél centis kockákra aprítjuk.
- A joghurttal a cékla darabokat elkeverjük.
- Egy serpenyőben az olajat felmelegítjük, a magokat és a curry leveleket a forró olajban 30 másodpercig megforgatjuk. Amikor a mustármag elkezd pattogni, akkor jó. Ráöntjük a joghurtos céklára, tálalás előtt elkeverjük.
Tippek
- A raita előre elkészíthető, így lehet koncentrálni a főételre és köretekre.
- Tálaljuk egy indiai menü keretében, különösen csípős, pikáns ételek mellé.
- El lehet készíteni előfőzött céklából is, de ne legyen ecetes cékla!
- A céklás raita mártogatós is lehet, nagyon finom naan kenyérrel vagy popadommal.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu