A céklaleves egy egészséges, kiadós leves, amely ideális immunerősítő a hideg hónapok alatt. Ez a vegán balzsamecetes céklaleves nagyon egyszerűen elkészíthető, különösen ha a cékla sütését napokkal korábban elvégezzük. Ha a tejtermékek nem jelentenek problémát, akkor tálalhatjuk görög joghurttal vagy tejföllel, és természtesen friss péksüteménnyel.
Hozzávalók
- 3 közepes cékla
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 lilahagyma
- 1 tk szárított oregánó vagy friss kakukkfű
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1-2 L zöldség alapleves
- 1 marék friss bazsalikom
- Tálaláshoz: balzsamecet
Elkészítés
- A sütőt 180 ° C -ra előmelegítjük.
- A céklát és a hagymát gerezdekre vágjuk (ne hámozzuk meg), és egy tepsibe tesszük. Közéjük dugjuk a fokhagymákat. A tetejére szórjuk a szárított fűszernövényt, meglocsoljuk olajjal és ecettel, majd fóliával lefedjük a tepsit.
- A sütőben körülbelül 30 percig puhára sütjük a zöldségeket.
- Amikor a zöldségek kicsit kihűltek, eltávolítjuk a héjakat és a durva részeket. (Egy tálban lefedve a hűtőben tároljuk, ha később kívánjuk elkészíteni a levest).
- A sült zöldségeket egy lábasba tesszük, beleértve a sütés során keletkezett szaftot is. Hozzáadjuk az alaplevest és felforraljuk. Pár percig rotyogtatjuk, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt. Hozzáadjuk a friss bazsalikomot, és botmixer segítségével sűrű, sima, bársonyos levessé pürézzük. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
- Egy kanál balzsamecettel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu