A nyári pácolt lazac saláta egy különleges ínyencség, ráadásul nagyon mutatós, íg ideális vendégváró, ünnepi alkalmakra. Továbbá nagyon egyszerűen és előre elkészíthető, így valójában egy tuti recept..
Hozzávalók
- 1 nagy cukkini
- Fél citrom reszelt héja és leve
- 1 tk magos mustár
- 1 kis csipetnyi cukor
- 2 ek olívaolaj
- 10 dkg zöldborsó
- 4 főtt cékla
- 2 bébi római saláta (vagy 1 közepes)
- 15 dkg gravad lax (pácolt lazac)
Elkészítés
- A saláta leveleket átmossuk, tiszta konyharuhával szárazra töröljük. A hűtőszekrénybe tesszük.
- A cukkinit egy zöldségpucolóval hosszú csíkokra „hámozzuk”. Ezeket olajjal lefújt grill-serpenyőn mindkét oldalon egy-két percig átsütjük.
- A citromhéjat, levet, mustárt, cukrot elkeverjük, majd lassanként hozzácsepegtetjük az olajat, miközben habverővel kevergetjük. Sózzuk, borsozzuk.
- A sült cukkini csíkokat leöntjük az öntet két-harmadával. Félretesszük.
- Egy lábasban vizet forralunk, a zöldborsót 2 percig blansírozzuk, majd hideg víz alatt leöblítjük, lecsurgatjuk.
- A zöldborsót a cukkinihez adjuk.
- A céklát gerezdekre vágjuk, a lazacot csíkokra szaggatjuk.
- A saláta leveleket egy tálcán vagy tányéron elrendezzük, a céklával és lazac felével leborítjuk, majd a borsó és cukkini keverékkel. Kissé elkeverjük, a maradék lazac csíkokat beforgatjuk a salátába. Lelocsoljuk a maradék öntettel.
Tippek
- A salátalevelek tisztítását órákkal korábban érdemes elvégezni (így ropogósabb lesz a levél).
- A gravad lax lehet konyhakész vagy házi készítésű. Fűszeres gravad lax>>
- A főtt cékla is lehet konyhakész, de ne ecetes. Cékla főzése>>
- A zöldborsó lehetőleg legyen friss, ha nincs, fagyasztott verzió is jó, ennek blansírozása kicsit tovább tart (tegyük a felforralt vízbe, majd a víz gyöngyözésétől számoljunk 2 percet).
- A nyári pácolt lazac saláta ideális vendégváró étel, különösen előételként. Főétel is lehet egy meleg, nyári napon, friss zsemlével fogyasztva.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu