A nyári saláták többsége nem csupán finom, de kimondottan egészséges is – ilyen a kecskesajt, spárga és cékla saláta, amely tele van szuperételekkel, ugyanakkor nagyon kielégítő egy meleg nyári estén. Elkészítése szuper egyszerű, és maximum 10 perc..
Hozzávalók
- 1 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 ek fehérbor ecet
- 3 ek dióolaj
- 6 főtt cékla (nem ecetes)
- 16 -20 szál spárga
- 4 marék zöldsaláta levél (spenót, vizitorma, rukkola stb)
- 1 henger alakú, penészes kérgű kecskesajt (kb 12cm hosszú)
Elkészítés
- A fokhagymát elkeverjük az olajjal és az ecettel. A céklákat gerezdekre vágjuk és leöntjük az öntet felével.
- A spárgák kérges végét levágjuk, majd kettévágva hideg vízben felforraljuk. Forrás után 1 perccel leveszzük a tűzhelyről, hideg vízzel leöblítjük.
- A kecskesajtot 4 egyenlő részre vágjuk, az olajos öntettel megkenjük és grill alatt 3-4 percig aranysárgára sütjük.
- 4 tányérra egy-egy marék salátalevelet szórunk, majd egyenlő arányban elosztjuk a cékla és spárga darabokat. A maradék öntettel leöntjük, és a kecskesajtot a saláta közepére helyezzük.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- A grillezést grillserpenyőben is elvégezhetjük – olajozzuk meg először, majd mindkét oldalon 1-2 percig süssük át a sajt szeleteket!
- Mini vagy előre felvágott henger kecskesajt szeleteket is alkalmazhatunk, de vigyázat, ez hamar szétolvad!
- Tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével – különösen passzol hozzá diós kenyér vagy diós pogácsa.
- Ideális nyári ebéd vagy vacsora lehet – de egy vendégváró menü előételeként is kiváló.
- A kecskesajt, spárga és cékla saláta egy diétás étel, remekül passzol egy egészséges étrendbe, sőt egy hosszú távú méregtelenítés alatt is fogyasztható. A fenti recept 4 személyre szól.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu