A következő olasz sütőtök és cékla saláta valójában a közkedvelt panzanella téli verziója. Nagyon jó immunerősítő hűvös napokon, és tuti egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók
- 50 dkg cékla
- Fél sütőtök
- 2 tk olasz fűszerkeverék (szárított)
- 2 ek olívaolaj
- 20 dkg szikkadt kenyér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vörös chili
- 1 maréknyi bazsalikom levél
- 2 nagy maréknyi vegyes bébi saláta levél (pl rukkola, bébi spenót, zsázsa)
- 1 lilahagyma
- Öntethez: 3 ek vörösborecet, 1 ek olívaolaj
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A céklákat és sütőtököt megpucoljuk – falat nagyságú darabokra felvágjuk.
- Ezeket elrendezzük egy tepsiben, megszórjuk a fűszerekkel, majd lelocsoljuk az olajjal, két kézzel bedörzsöljük a zöldségeket.
- A tepsit fóliával letakarjuk, majd 25-30 percre a sütőbe tesszük.
- Közben a kenyeret 3 centis darabokra szaggatjuk, lelocsoljuk az olajjal. A fokhagymát és chilit felaprítjuk, a kenyérre szórjuk.
- Amikor a zöldségek puhák (de még harapósak!), a beáztatott kenyeret és a fokhagyma, chili darabokat a sült zöldségekhez adjuk. Elkeverjük. 5-10 percig sütjük.
- Közben a lilahagymát vékonyan felszeleteljük.
- A salátaleveleket egy tálba szórjuk. Amikor a kenyér megpirult, a tepsit a saláta levelekre ürítjük, leöntjük az öntettel, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a hagyma csíkokkal és a bazsalikom levelekkel.
- Óvatosan elkeverjük. Melegen tálaljuk.
Tippek
- Főételként tálaljuk brunch-ra, vagy laza ebédre, vacsorára.
- Lehet köret is pl sült kolbász vagy főtt virsli mellé. Meglehetősen kiadós!
- A kenyér lehet bármi, olaszos a ciabatta – egészségesebb a magvas, teljes kiőrlésű péksütemény. Lisztérzékenyek helyettesíthetik (kukoricás) tortilla darabokkal.
- A hagymát, gerezdekre vágva, megsüthetjük a zöldségekkel is.
- Az olasz sütőtök és cékla saláta nagyon egészséges az őszi-téli szezonban, és megfelelő kenyérrel készítve remekül passzol, vegetáriánus, vegán és egészségtudatos étrendekbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu