Ez a céklás-kecskesajtos lepény tökéletes főétel lehet egy vegetáriánus menüben a téli ünnepek alatt. Gluténmentes leveles tészta is jó a recepthez, vegán verzióhoz pedig növényi alapú, lágy sajtot is lehet alkalmazni. A céklát és a hagymát előre meg lehet sütni, így a lepény elkészítése nagyon egyszerű lesz. Tálaljuk zöldsalátával!
Hozzávalók
- 4 vagy 5 közepes cékla
- 1 szál rozmaring vagy 2 szál kakukkfű
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy lilahagyma
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta, lehet gluténmentes is
- Körülbelül 5 dkg puha kecskesajt
- 1 marék dió, apróra vágva
- Koriander levelek
- Juharszirup vagy méz
- Só bors
Elkészítés
- A hagymát félbevágjuk, de nem hámozzuk meg.
- A céklát (egészben) és a hagyma feleket egy tepsibe tesszük. Közéjük dugjuk a fokhagymákat (héjjal), majd rászórjuk a zöldfűszert. Meglocsoljuk olívaolajjal, lefedjük alufóliával a tepsit.
- Előmelegített sütőben (kb. 190 C fokra állítva) 30-40 percig sütjük. Akkor jó, amikor egy hústűt könnyen át tudunk szúrni a céklán. Hűlni hagyjuk, majd a hűtőben tároljuk, vagy folyatjuk egyből a receptet.
- A cékla és a hagyma héját eltávolítjuk, majd vékonyan felszeleteljük őket. A fokhagyma húsát kinyomjuk a tokból és pépesre törjük kevés olajjal vagy a sült cékla szaftjával.
- A leveles tésztát egy nagy vágódeszkán kicsomagoljuk. Villával többször megszurkáljuk, majd rákenjük a fokhagymás pasztát.
- A lepényt rétegese beborítjuk a cékla és hagyma szeletekkel – némi szegélyt hagyva. Rámorzsoljuk a kecskesajtot, és megszórjuk a dióval. A tészta sarkait és széleit kissé visszahajtjuk, egy peremet képezve.
- Meghintjük őrölt fekete borssal, és kevés mézet vagy juharszirupot csurgatunk a tetejére.
- Körülbelül 20-25 percig sütjük – a lepény pereme szép barna legyen!
- Melegen tálaljuk, koriander levelekkel megszórva.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu