Amikor a sütőben sütünk valamit, érdemes az alsó polcot is kihasználni, pl zöldségek, gyümölcsök sütéshez, amiket későbbi étkezésekhez használhatunk fel. Példa erre ez a sült cékla és édeskömény leves – a zöldségeket előre meg lehet sütni, utána csak alaplevessel és friss zöldfűszerrel pürézzük, és voila 5 perc alatt kész van egy laktató és finom ebéd!
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db édeskömény gumó
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- ½ teáskanál kakukkfű
- 2 közepes cékla
- ½ L zöldség alapleves (kb.)
- 2 ek apróra vágott kapor vagy snidling
- Kevés almaecet
Elkészítés
- Az édeskömény külső, fás részét eltávolítjuk.
- Az édesköményt és a hagymát gerezdekre vágjuk (a hagymát ne pucoljuk meg) és egy tepsibe szórjuk. Hozzáadjuk a fokhagyma gerezdeket. A kakukkfű leveleit rászórjuk, majd olajjal lelocsoljuk. A céklákat fóliába csomagolva (nem kell meghámozni) az édeskömény mellé helyezzük.
- Közepesen meleg sütőben (kb. 170-190 C) körülbelül 35 percig sütjük, amíg az édeskömény megpuhul.
- Óvatosan kinyitjuk a cékla csomagot. Hústűvel leellenőrizzük, hogy átsültek-e a céklák. Ha nem, visszatesszük a céklákat (fóliába csomagolva) további 15 percre a sütőbe.
- Az édesköményt, hagymát és fokhagymát egy kis tálba áttesszük. Amikor a cékla átsült, levesszük a fóliát és hagyjuk kihűlni. Amikor a zöldségek kihűltek, meghámozzuk őket, felaprítjuk, és egy befőttes üvegben lezárva hűtőszekrényben tálaljuk, vagy folyatjuk a receptet.
- Amikor készen állunk a leves elkészítésére, a sült zöldségeket egy lábasba szórjuk, hozzáadjuk az alaplevest és felforraljuk. Lekapcsoljuk a tűzhelyt, hozzáadjuk a kaprot és botmixerrel selymes krémlevessé pürézzük. Adjunk hozzá még alaplevest, ha túl sűrű!
- Néhány csepp almaecettel vagy görög joghurttal/tejföllel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu