Télen, nyáron szükségünk sokszor van olyan egyszerű receptekre, amelyek sok-sok vitamint biztosítanak a szervezetünknek. Ilyen a paradicsomos céklaleves recept, amely könnyen elkészíthető, az eredmény nagyon finom és egy kész vitaminbomba..
Hozzávalók
- 0.5 kg cékla apró kockákra vágva
- 0.5 érett paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma, aprítva
- 2 ek olívaolaj
- 0.5 L erőleves
- 10 dkg feta sajt
- Só, bors
Elkészítés
- A paradicsomokat ketté vágjuk, egy tepsibe helyezzük az apróra vágott fokhagymával, lelocsoljuk az olívaolaj felével és 190 fokon 25-30 percig puhára sütjük. Átpasszírozzuk egy szűrön – félretesszük.
- A maradék olajban megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a cékladarabokat, megforgatjuk néhányszor, majd felöntjük a levessel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, kb 10 percig rotyogtatjuk.
- Amikor a cékla megpuhult, hozzáöntjük a paradicsompürét, leveszzük a tűzhelyről és robotgéppel krémessé turmixoljuk.
- Tálalás előtt feta sajtot morzsálunk rá.
Tippek
- Hidegen és melegen is fogyasztható. Hidegen tálaljuk előételként, díszítsük reszelt nyers céklával. A meleg verziót szórjuk meg feta sajttal és tálaljuk házias péksüteménnyel – remek ebédre vagy vacsorára.
- A paradicsompürét előre is elkészíthetjük, de alkalmazhatunk házilag készített paradicsompürét is (sőt bio pasatat is).
- A leves fogyasztása után a vizeletünk és székletünk kissé piros lesz, ne ijedjünk meg!
- A paradicsomos céklaleves receptje nem csupán egyszerűen megvalósítható, de kimondottan egészséges is, hiszen a cékla a szuperételek egyike. Így ajánljuk méregtelenítésre, fogyókúrára, és az egészséges étrend követőinek.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu