A változatosság kedvéért a szokásos krumplipürét jó néha egyéb gumós zöldségekből készült pürével helyettesíteni. A céklapüré egy nagyon finom alternatíva, ráadásul szuper egészséges is. Melegen remekül passzol sült húsok, halak mellé, de hidegen is fogyasztható.
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 nagy főtt cékla
- 1 ek tejföl (créme fraiche)
- 1.5 tk balzsamecet
- 1.5 tk reszelt torma
Elkészítés
- Felaprítjuk hagymát és fokhagymát, majd az olajban üvegesre dinszteljük.
- A céklát közben apró kockákra vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Lelocsoljuk a balzsamecettel, és addig sütjük, amíg az ecet felszívódik, a cékla pedig kissé ragadós lesz.
- Leveszzük a tűzről, hozzáadjuk a tejfölt, kézi turmixszal pürézzük, bele keverjük a reszelt tormát.
Tippek
- Tálaljuk melegen sült hús vagy hal mellé. Remekül passzol grillezett ételekhez is.
- Hidegen, vagy a maradékot, mártogatósként is felhasználhatjuk.
- Tejföl helyett krémes joghurtot vagy kefirt is alkalmazhatunk.
- A reszelt torma lehetőleg legyen friss.
- A cékla főzéséről többet a cékla tippek alatt lehet olvasni.
- A céklás pürét egyéb gumós zöldséggel is lehet kombinálni – finom pl. batátával, pasztinákkal, sárgarépávalvagy zellergumóval kombinálva.
- Balzsamecetetet helyettesíthetjük almaecettel – így is nagyon finom.
- A céklapüré tapanyagdús, ajánljuk minenkinek, aki figyel az egészégére, diétázik, fogyókurázik, várandós stb. Ha a tormát redukáljuk, gyerekek is szívesen fogyasztják.
- A fenti céklapüré adag 2 főre elegendő.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu