A kuglóf az egyik legmutatósabb sütemény és a mini verzió gyorsan elkészíthető. Olvastam, hogy csokoládé és a cékla egy nagyon jó kombináció sütikben, ezért úgy gondoltam, hogy kipróbálom. Ez a tejmentes céklás-csokis kókuszos mini kuglóf ideális a téli ünnepek alatt, különösen bulikra, vendégváró alkalmakra. Vagy ajándékba is lehet adni barátoknak, ismerősöknek, tanároknak. A cékla természetesen édes, ezért kevesebb cukorra van szükség a tésztában – így ez a sütemény még egészségesebb is, mint az átlag csokoládés süti.
Hozzávalók
- 2 nagy főtt cékla
- 2 tojás
- ¼ csésze olvasztott kókuszolaj
- 1 teáskanál vanília esszencia
- 1 csésze kókusztej (friss, nem nem konzerv)
- 2 csésze sütőporos liszt
- ½ csésze puha barna cukor
- 4 evőkanál kakaópor
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
- ½ csésze cukormentes kókuszreszelék
- 50g étcsokoládé (85% kakaó), apróra vágva
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítem.
- A céklát egy kis konyhai robotgépben durvára aprítom, majd elkeverem a tojással, olajjal, vaníliával és kókusztejjel.
- Egy nagy tálban összekeverem a lisztet, cukrot, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát és a fahéjat. Hozzáadom a csokoládé darabokat, a kókuszreszeléket, majd óvatosan belehajtom a céklakeveréket.
- Szilikon mini kuglóf formákat egy sütőlapra helyezek, majd megtöltöm őket a tésztával (kb ⅔-ig).
- 25-30 percig aranybarnára sütöm a kuglófokat. Pálcikával leellenőrizem, hogy átsültek-e.
- Ha igen, hűlni hagyom a tálcán, majd kb öt perc múlva egy rácsra kifordítom őket.
- Megszórom a kuglófokat kókuszreszelékkel és hűlni hagyom.
Kapcsolatos receptek