A következő sült cékla és paprika mártás ideális tésztákhoz, pizzához, leveles tészta lepényekhez, töltelékekhez stb. Mártogatósként vagy párolt/grillezett zöldségek önteteként is használható.
Hozzávalók
- 4 db érett paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 lilahagyma
- 1 sárgarépa
- 3 piros kaliforniai paprika
- 6 db bébi cékla
- Olivaolaj
- 1 tk szárított majoránna vagy oregánó
- Só, bors
- 1 marék friss petrezselyem, bazsalikom vagy koriander levél
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 190 C fokra.
- A paradicsomokat félbevágjuk, a hagymát gerezdekre, a sárgarépát 2 cm -es darabokra szeleteljük. Mindezeket egy tepsiben elrendezzük.
- Félbevágjuk a céklát – nem kell meghámozni, ha bio. A tepsibe tesszük.
- Félbevágjuk a paprikát, eltávolítjuk a magokat és magházat, ismételten félbevágjuk, majd a paradicsom és a hagyma közé helyezzük a (pucolatlan) fokhagymával együtt.
- Leöntjük a zöldségeket kevés olajjal, megszórjuk a szárított fűszernövénnyel, majd sóval és borssal ízesítjük. (Kevés balzsamecetet, almaborecetet, citromlevet vagy fehérbort is adhatunk hozzá),
- Körülbelül 30 percig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Kihűlni hagyjuk a zöldségeket a tepsiben, majd eltávolítjuk a héjakat.
- A sült zöldségeket és a sütés során keletkezett levet egy konyhai robotgépbe töltjük és sűrű, szemcsés mártássá pürézzük. Hozzáadjuk a friss fűszernövényeket, (továbbá kevés vizet vagy alaplevest, ha túl sűrű), és újra pürézzük.
- Egy légmentesen lezárható üvegbe vagy flakonba töltjük és hűtőszekrényben tároljuk. 3 napon belül használjuk fel! Le is fagyasztható, adagokra osztva.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu