Amikor a sütőben valamit sütünk, érdemes a másik polcot is kihasználni zöldségek sütésére– pl paprika, paradicsom, padlizsán, édeskömény, fokhagyma – amikből fantasztikus ételeket készíthetünk a későbbiekben. Példa erre ez a vegán céklás-diós pesztós tészta, ami elősütött céklával készül, így 15 perc alatt összedobható. Én gluténmentes spagettit használtam, de bármilyen száraz tészta. A végén belekevertem néhány rukkala levelet is, de tálalhatjuk ízlés szerint egyéb friss zöldfűszerrel vagy reszelt sajttal.
Hozzávalók
- 1 kis csokor cékla (bio)
- 1 hagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg száraz tészta
- 5 dk dióbél
- 1 marék bazsalikomlevél
- 4 extra diódarab a díszítéshez
- Citromlé
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- A céklát megpucoljuk (nem kell meghámozni), majd gerezdekre felvágjuk. A hagymát is gerezdekre vágjuk (héjjal). Tepsibe tesszük őket, meglocsoljuk az olajjal, és 30 percig puhára sütjük. Félidőben hozzáadjuk a fokhagymát (héjjal). Amikor a cékla- és hagymagerezdek megpuhultak, átszedünk mindent egy tányérra, és hagyjuk kihűlni. Ez a lépés elkészíthető napokkal korábban is.
- A dió beleket egy másik tepsibe szórjuk, és 5-8 percig szép barnára pirítjuk, majd hűlni hagyjuk. (Vagy egy serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk).
- A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint megfőzzük, majd lecsepegtetjük, miközben egy bögre főzővízet megtartunk. A tésztát melegen tartjuk a lábasban, fedő alatt.
- A hagyma és a fokhagyma héjakat eltávolítjuk, a húsukat egy aprítógépbe tesszük. A cékla felét félretesszük. A többit megpucoljuk és a gumók végeit eltávolítjuk (ha bio, a héj maradhat), majd durván felaprítjuk.
- A feldarabolt céklát az aprítógépbe szórjuk a pirított dióval együtt (néhány darabot tegyünk félre a díszítéshez!).
- Hozzáadjuk a bazsalikomleveleket és kb 4 evőkanál főzővizet. Sózzuk, borsozzuk.
- Szemcsés, pesztószerű pasztává pürézzük. Ha szükséges, adjunk hozzá még vizet!
- Megkóstoljuk, és beállítjuk a fűszerezést – ízlés szerint adhatunk hozzá citromlevet vagy reszelt sajtot.
- A céklás pestót a tésztához adjuk kevés főzővízzel együtt, és kevergetés közben átmelegítjük.
- A félretett diót felaprítjuk.
- A tésztát a sült céklaszeletekkel és diódarabokkal tálaljuk. Továbbá adhatunk hozzá őrölt bors, néhány levél friss zöldfűszert és feta/kecske/Parmezán vagy vegán sajtot.
Kapcsolatos receptek