Szinte minden céklasaláta elkészítése egyszerű, akár nyers, akár főtt céklából készül. Sokan viszont nem szeretik a nyers cékla ízét, de a főtt vagy sült céklát tolerálják. A cékla nagyon egészséges alapanyag, így ajánlatos a rendszeres fogyasztása. A követező céklasaláta receptek főtt céklából készülnek..
Főtt cékla
A főtt céklát lehetőleg ne készen vásárolt legyen – könnyen meg tudjuk magunk is főzni, még meg sem kell pucolni (de alaposan dörzsöljük át). Forró vízben, fedő alatt főzzük puhára, de ne omlósra, azaz maradjon al dente – egy villával szúrjuk meg kb 40 perc főzés után. A főzés ideje a cékla nagyságától függ. Bár a cékla a szuperételek egyike, ne feledjük, hogy főzés során sokat veszít tápanyag tartalmából. Többet a cékla élettani hatásairól és felhasználásról>>. Ha mégis kész terméket alkalmazunk, figyeljünk arra, hogy ne legyen ecetes cékla – az alábbi cékla receptek főtt ecet-mentes céklát igényelnek:
Almás céklasaláta
- Hozzávalók: 25dkg főtt cékla, 1 alma, 1 kis fej lilahagyma, 1 ek olívaolaj, 1 tk római kömény, 1 marék koriander, fél citrom leve
- Elkészítés: A céklát és az almát felnegyedeljük (az almát kimagozzuk) majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. A lilahagymát felszeleteljük. Egy nem túl mély salátás tálon a felvágott szeleteket elrendezzük. Elkeverjük a citrom levet az olívaolajjal, római köménnyel és aprított koriander levelekkel. Az öntettel meglocsoljuk a salátát.
Spenótos céklasaláta
- Hozzávalók: 4 kis főtt cékla, 15 dkg spenót, 10 dkg koktélparadicsom, 2 ek vörösbor ecet, fél tk Dijoni mustár, olívaolaj, fél tk méz
- Elkészítés: A céklát felszeleteljük, leöntjük a 1 kanál ecettel, megsózzuk, borsozzuk, 15 percig pácolni hagyjuk. A paradicsomokat kettévágjuk. Egy salátástálat kibélelünk a spenótlevelekkel majd hozzáadjuk a céklát és a paradicsomot. A maradék ecetet elkeverjük az olajjal és a mézzel. Tálalás előtt leöntjük a salátát vele.
Kéksajtos céklasaláta
- Hozzávalók: 0.5 kg főtt cékla, 3 ek olivaolaj, 6 ek balzsamecet, 15 dkg kéksajt, 2 tk szezámmag pörkölve,
- Elkészítés: Gerezdekre vágjuk a céklát, majd forró olajban 2-3 percig átforgatjuk. Hozzáadjuk a balzsamecetet és 1-2 percig szirupossá tovább sütjük. Áttöltjük egy tálba. Lehűtjük minimum 30 percig. Tálalás előtt kéksajtot morzsálunk rá, majd megszórjuk pörkölt szezámmaggal.
- Tippek: ideális kéksajt a roquefort vagy a stilton – de kecskesajttal is elkészíthető. Szardellával is kiegészíthetjük. A céklasalátát akár egy nappal korábban is el lehet készíteni, csupán tálalás előtt hozzámorzsáljuk a kéksajtot.
Céklasaláta spárgával és fetával
- Hozzávalók: 25dkg spárga, fél kg főtt cékla, 1 citrom reszelt héja, 2 újhagyma, 10dkg watercress, 20 bazsalikom levél, 40 dkg feta sajt
- Öntet: 1 marék oregano, 1 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, 4ek olívaolaj, 1 csipet só
- Elkészítés: Az öntetet elkészítjük előre – eldolgozzuk a hozzávalókat egy turmixgéppel. Hűtőszekrényben tároljuk. Tálalás előtt 2 órával a 3cm-es csíkokra vágott spárgát sós, forró vízben 3 percig megfőzzük. Leveszzük a tűzről és leöntjük jéghideg vízzel. A céklát felnegyedeljük, leöntjük az öntet két-harmadával, hozzáadjuk a felszeletelt újhagymát és a citromhéjat. Letakarjuk, és hűvös helyen pihentetjük. Tálalás előtt hozzáadjuk a bazsalikom és vizitorma leveleket majd a spárgát. Megborsozzuk, rámorzsáljuk a feta sajtot, és leöntjük a maradék öntettel.
- Tippek: érdekesebb lesz a színkombináció, ha a zöld bazsalikom felét lilával helyettesítjük. Feta helyett kecskesajtot is alkalmazhatunk.
Mustáros céklasaláta zöldbabbal
- Hozzávalók: 3ek olívaolaj, 1 ek vörösborecet, 1 ek narancslé és fél narancs reszelt héja, 1 salotta hagyma aprítva, 2 ek magos mustár, 20 dkg zöldbab, 4 kisebb főtt cékla, 10 dkg kecskesajt
- Elkészítés: Öntet – az olívaolajt elkeverjük a narancslével, narancshéjjal, salottahagymával és mustárral. A zöldbabot forró víz felett megpároljuk, majd elkeverjük az öntet kétharmadával. Két tányéron elrendezzük a céklát és a zöldbabot, morzsált sajttal megszórjuk és leöntjük a maradék öntettel.
Egyéb cikkek