Ez a sült céklás és édesburgonya leves csicseriborsóval két szakaszban is elkészíthető – először a sült zöldségek, majd a leves. A leves kiadós, egészséges, vegán és nagyon finom – ideális immunerősítő hűvös őszi, téli napokon.
Hozzávalók
- 4 db közepes cékla
- 1 lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 nagy édesburgonya
- 1 tk római kömény por
- 1 tk szárított oregánó
- ½ teáskanál chili pehely (elhagyható)
- Só, bors
- 1 marék zöldpetrezselyem
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 7.5 dl zöldség alapleves
- 1 konzerv csicseriborsó
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A hagymát 4 gerezdre vágjuk.
- A céklát és az édesburgonyát meghámozzuk és kockákra vágjuk. Egy tepsibe szórjuk őket. Közéjük dugdossuk a fokhagyma gerezdeket, majd megszórjuk a fűszerekkel és leöntjük az olajjal. Összekeverjük, majd kb. 15 percig sütjük, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Amikor a zöldségek puhák, kiveszük a tepsit a sütőből, és eltávolítjuk a zöldségek héját – a fokhagyma húst kinyomjuk a tokból.
- A megtisztított zöldségek vagy lehűtjük vegy egyből egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot és az alaplevest.
- Felforraljuk és tíz percig főzzük. Lekapcsoljuk a tűzhelyt, hozzáadjuk a zöldpetrezselymet, majd botmixerrel addig pürézzük, amíg sima, selymes levest kapunk.
- A csicseriborsót lecsepegtetjük, és a leveshez adjuk. Megkóstoljuk, ízlés sózzuk, borsozzuk.
- Felmelegítjük, majd tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu