Egy húsvéti ünnepi menü összeállítása és kivitelezése sokunk számára okoz gondot és stresszt. Való igaz, nagy feladatról van szó, különösen ha egy nagy család és/vagy rokonság számára kell sütnünk-főznünk. Éppen ezért különösen fontos, hogy időben kezdjünk el gondolkodni egy húsvéti menün. Íme néhány tipp ehhez.
- Először is írjuk össze, hogy hány főre kell készülni, figyelembe véve mindenki diéta igényét. Alapanyagokat, fűszereket szerezzünk be időben, ne hagyjuk az utolsó pillanatra (kivéve friss zöldségeket – bár azokból is használhatunk mirelit termékeket).
- Sok étel előre elkészíthető – pl a krémlevesek, egytálételek, sütemények, falatok. Krémlevesek és egytálételek le is fagyaszthatók, így ezeket napokkal, sőt hetekkel, korábban el lehet készíteni. Leveles tészta falatokat, félig elkészítve (pl pestos csiga, pogácsa), le lehet fagyasztani, és a fagyasztóból kivéve ezek egyből mehetnek a sütőbe (ditto húsvéti kekszek)! A desszertek készítése is megoldható korábban, pl csoki és gyümölcshabok esetében, amelyek lefedve a hűtőben tárolhatók. A húsvéti sütemények sütését is elvégezhetjük előző nap, bár a dekorálást érdemes a tálalás előtt befejezni.
- A húsvéti ebéd főszereplője a báránysült, sült csirke vagy sült sonka. A sonkát általában először be kell áztatni, majd meg kell főzni – ezt is érdemes egy-két nappal korábban elvégezni. A sonka sütése csupán 30 percet igényel majd. A bárányt, csirkét is be lehet pácolni előző nap. Akik nem szeretik a sülteket, azok számára egy különleges tagine vagy egytálétel lehet a főszereplő.
- Köretek – érdemes 2-3 körettel készülni, ezekből legalább 2 együtt süthető a főétellel vagy külön tálban a sütő alsó polcán. Harmadik köretként egy egyszerű, tavaszias salátát javaslok.
- Ne készüljünk rengeteg fogással – nálam bevált módszer az, hogy készítek előre néhány egyszerű falatot, (pl puffancsot, mártogatóst, pástétomot) és kihagyom az előételt. Ezt követi egy egyszerű tavaszias leves, majd a főétel köretekkel és egy egyszerű desszert. Sütemények is szoktam készíteni – általában répatortát, kekszeket és pogácsákat – a répatorta szaftos, így napokig friss marad (azaz előre elkészíthető), míg a pogácsa és keksz tésztát lefagyasztom, amikből az ünnepek alatt több alkalommal sütök egy-egy adagot.
- A húsvéti maradék ételeket használjuk fel tudatosan – lásd húsvéti maradékok>>
Húsvéti menü – ételek
A következő összeállításban olyan recepteket válogattunk össze, amik a fenti tippeket betartva egy fantasztikus húsvéti menüt kínál, minimális stresszel társulva. Válasszunk ki egy-két falatot, majd előételt vagy levest, egy főételt és 3 köretet, továbbá egy-két süteményt!
Alapételek
Falatok, sós aprósütemények
- Zöldfűszeres omlett (kockázva)
- Kapros-fetás tojáslepény
- Spenót és feta puffancs
- Zöldborsós pástétom
- Citromos lazacpástétom
- Sajtos, cukkinis muffin
- Sonkás mozzarella tekercs
- Pestós csiga
- Édesburgonyás-cukkinis tojáslepény
- Füstölt lazaccal töltött tojás
- Fetás tojáslepény spárgával és paradicsommal
- Rákos-fetás tojáslepény
- Krémsajtos töltött tojás
- Tojáskrémmel töltött kosárka
- Szardellával és kaporral töltött tojás
Levesek
- Zöldborsó leves sonkával
- Korianderes répaleves
- Zöldborsó és rukkola leves
- Spárga krémleves
- Tavaszi zöldségleves
- Olasz tavaszi leves
- Sült sárgarépa és paprika krémleves
- Narancsos-gyömbéres sárgarépa krémleves
Előételek
- Pisztáciás rizottó
- Zöldborsó rizottó
- Spenótos tekercs
- Tojás, lazac és spárga saláta
- Cukkinis mozzarella falat
- Sonkában sült spenótos tükörtojás muffin
- Füstölt lazac, avokádó és vízitorma saláta
- Rukkola saláta tojással és füstölt lazaccal
- Grillezett spárga mustáros-kapros mártással
Főételek
- Szardellás báránysült
- Görög báránysült
- Angol báránysült
- Olasz báránysült
- Citromos báránycomb kaporral
- Citromos sült csirke
- Sáfrányos rizzsel töltött sült csirke
- Sült báránycomb édesköménnyel
- Sörben párolt báránycsülök
- Zöldfűszeres báránycomb
- Marokkói báránycsülök
- Citromos csirketál articsókával és olajbogyóval
- Báránysült articsókával és újburgonyával
- Áfonyás sült sonka
- Egyszerű mázas sonka
- Sárgabarackkal és fenyőmaggal töltött sertéskaraj
- Kuszkusszal töltött báránylapocka
- Kuktában főtt pikáns báránycsülök
- Angol mézes-mustáros sertéscomb
- Báránysült fügével és citrommal
- Báránysült pisztáciás kéregben
Köretek-saláták
- Tojásos krumplisaláta
- Chilis újkrumpli és zöldborsó saláta
- Citromos brokkoli
- Sült sárgarépa
- Grillezett spárga
- Fokhagymás sárgarépapüré
- Fetás lóbab saláta
- Spárga és borsó saláta
- Mentás borsósaláta
- Sült cikória hagymával
- Ünnepi saláta
- Mentás újburgonya és zöldborsó saláta
- Avokádó és sonka saláta
- Fokhagymás-kakukkfüves sült tört burgonya
- Miso mázas sült paszternák
Desszertek
Sütemények
- Pezsgős citromtorta
- Narancsos répatorta
- Pisztáciás püspökkenyér
- Mézes, pisztáciás tortácska
- Krémsajtos tortácska
- Citromos pogácsa
- Narancskrémes sárgarépás muffin
- Marcipános cseresznyés tortácskák
Dekoráció
A húsvéti dekoráció természetesen nem maradhat el. Egy friss virágcsokor, festett tojások és egyébb húsvéti díszek feldobják az ünnepi asztalt. Vendégeinknek emlékül saját készítésű húsvéti ajándékot is adhatunk.
Kapcsolatos cikkek: