A muffin lehet sós péksütemény is, így ideális kenyér helyett azok számára, akik kerülik az élesztőt. A sajtos-cukkinis muffin egy különleges verzió, valójában főszereplő lehet salátával tálalva pl. egy vegetáriánus étrendben..
Hozzávalók
- 20 dkg liszt (egészséges típus)
- 5 dkg zabpehely
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 2 tk sütőpor
- 10 db bazsalikomlevél, aprítva
- 5+2 dkg durván reszelt parmesan sajt
- 25 dkg krémes vagy görög joghurt
- 4 ek olívaolaj
- 2 tojás
- 25 dkg cukkini
- 5 dkg pirított fenyőmag
- 5 dkg mazsola
- Bors
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Egy nagy keverőtálba töltjük a lisztet, zabpelyhet, szódabikarbónát, sütőport, aprított bazsalikomot, majd durván belereszelünk 5 dkg sajtot, megborsozzuk. Elkeverjük.
- Egy másik tálban felverjük a tojásokat (nem habosra), majd elkeverjük az olajjal és joghurttal. Ezt a lisztes keverékhez öntjük, amit egy lapáttal elkeverünk.
- A cukkinit nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük, a masszához adjuk a fenyőmaggal és mazsolával. Egyenletesen elkeverjük.
- A tésztát kosárkákkal kibélelt muffinsütőbe vagy szilikon muffinformákba töltjük, megszórjuk a maradék sajttal.
- Kb 18- 20 percig világosbarnára sütjük. Akkor jó, amikor a sajt szép barna (de nem égett!) a muffin tetején.
- Rácson hűlni hagyjuk. Langyosan vagy kihűlve fogyasztjuk.
Tippek
- Vigyázzunk arra, hogy a tésztát ne keverjük túl!
- Tálaljuk zöldsaláta, zöldségsaláta mellé péksüteményként. Saláta receptek>>
- Tároljuk hűvös helyen – a muffin 3-4 nap múlva is puha marad.
- Mivel a recept aránylag egészséges, ajánlatos teljeskiőrlésű lisztet vagy tönköly lisztet alkalmazni. A parmesan lecserélhető soványabb kemény sajtra vagy kecskesajtra is.
- A sajtos cukkinis muffin ideális parti-falat vagy piknik étel, de kirándulásokra, uzsonna-tízórai dobozba is becsomagolhtajuk. Remek brunch-ra is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu