A mentás zöldborsó krémleves az angolok egyik kedvenc levese. Az alábbi zöldborsóleves sonkával nem csupán egy különleges verzió, de ideális maradék húsvéti sonka felhasználáshoz.
Hozzávalók
- Fél kiló fagyasztott zöldborsó
- 3 dkg vaj vagy margarin
- 4 dkg szeletelt salotta hagyma
- 1 kis gerezd fokhagyma, szeletelve
- 10 dkg szalonna (csíkos), kis kockákra vágva
- 4 dl zöldségleves
- 10 dkg főtt sonka
- Mentás olajhoz: 2 dkg mentalevél, 50 ml földimogyoró olaj
Elkészítés
- A vaj felében a hagyma, fokhagyma és szalonna szeleteket puhára sütjük.
- Felöntjük a levessel, 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a zöldborsót (kivéve egy maréknyit, amit félreteszünk egy lapos tányérra).
- Forrásponting felfőzzük, amint gyöngyözik a leves, félrehúzzuk és hozzáadjuk a maradék vajat.
- Turmixgéppel pürézzük a levest.
- Közben a mentaleveleket leforrázzuk, 10 másodperc után jeges vízbe tesszük. Az olajjal összeturmixoljuk, átszűrjük.
- A főtt sonkát cafatokra szaggatjuk.
- A levest egy szűrőn átnyomjuk, felmelegítjük. Botturmixxal habosra turmixoljuk, hozzáadjuk a félretett zöldborsót és a sonka darabokat.
- Tálalás előtt meglocsoljuk a mentás olajjal.
Tippek
- Ha nincs időnk mentás olajat készíteni, a mentaleveleket adjuk a forró leveshez, turmixoljuk össze, majd szűrőn nyomjuk át!
- A leves meglehetősen kiadós, így főételként is fogyasztható friss kenyérrel tálalva.
- Előételként kiváló egy ünnepi vagy vendégváró menübe – ráadásul az első 5 lépés előre elkészíthető. Ebben az esetben tálaljuk kis csészékben, és a leves legyen kimondottan habos! A zöldborsóval és sonkával is közvetlenül tálalás előtt díszítsük a levest!
- Kora nyáron elkészíthető friss, zsenge zöldborsóval. Ebben az esetben a fejtett borsószemeket az 5 percig rotyogtatott alapleveshez adjuk, majd egyből lehúzzuk a lábast a tűzhelyről.
- A zöldborsóleves sonkával egy nagyon finom tavaszi, kora nyári leves, és sovány sonkával készítve nyugodtan fogyasztható egy egészséges étrend keretében (mivel a zöldborsót nem főzzük túl, a leves kész vitaminbomba!)
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu