A cikóriát sokan nem kedvelik, mert kissé kesernyés az íze. Éppen ezért általában édes gyümölccsel vagy kéksajttal szokás tálalni. Azonban sülve elveszíti a kesernyés ízét, és nagyszerű köret lehet sült húsok, halak mellé. A következő pikáns sült cikória hagymával készül, amely nem csupán gyorsan előkészíthető, de a főétellel egyszerre sülhet a sütőben..
Hozzávalók
- 4 fej cikória
- 3 lilahagyma
- 2 ek világos nádcukor
- Fél tk chili pehely
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek almaecet
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A cikóriákat félbe vágjuk, a hagymákat megpucoljuk, gerezdekre vágjuk.
- A cikória feleket elrendezzük egy tepsiben, köréjük szórjuk a hagyma gerezdeket.
- Megszórjuk a cukorral és chili pehellyel, majd lelocsoljuk az ecettel és olajjal.
- 25-30 percig sütjük a bemelegedett sütőben. Akkor jó, amikor karamellizálódik a cukor.
Tippek
- Tálaljuk sültek, serpenyős húsok mellé köretként.
- Érdemes akkor elkészíteni, ha a sütőben már sül a főétel, pl egy egész vagy nagy darab hús (sült csirke, sertés karaj stb).
- A köret kissé csípős, gyerek számára redukáljuk a mennyiséget – de ne hagyjuk ki, így különleges az íze.
- A sült cikória hagymával különösen passzol egy vendégváró vagy ünnepi menübe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu