A sertéssült az egyik legnépszerűbb étel a húsvéti és egyéb tavaszi ünnepek alatt. Ez a sárgabarackkal és fenyőmaggal töltött sertéskaraj egy Mediterrán verzió, nagyon finom, érdemes kipróbálni. Tálaljuk sült vagy párolt zöldségekkel, krumplipürével és zöldsalátával.
Hozzávalók
- 1 csontozott, kötött sertéskaraj, bőrrel (kb. 1,5-2 kg)
- 3 dkg vaj vagy tejmentes margarin
- 4 mogyoróhagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 2 evőkanál apróra vágott zsálya
- 3 dkg pirított fenyőmag, apróra vágva
- 7.5 dkg aszalt sárgabarack, apróra vágva
- 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem
- 5 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát a vajban puhára dinszteljük. Hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Sózzuk, borsozzuk. Félretesszük.
- A sertéshúst megmossuk, szárazra töröljük. Sütés előtt egy tányéron, fedetlenül, legalább 2 órán át a hűtőben pihentetjük. (ezért lesz a bőre majd ropogós).
- Amikor készen állunk a sütésre, a sütőt 200 C fokra bemelegítjük.
- Éles késsel kereszteket vagy rombusz formákat metszünk a bőrön, ügyelve arra, hogy a vágások ne érjék el az alatta lévő húst.
- A madzagot eltávolítjuk, majd a sertéshúst egy vágódeszkára kiterítjük, bőrével lefelé nézve. Alul, vízszintesen egy zsebet vágunk a húsba, majd kinyitjuk, megtöltjük a barackos töltelékkel.
- Szorosan feltekerjük az eredeti formájára. A sertéshúst egy madzaggal összekötjük (mint a sonkát).
- A megtöltött, megkötött hús bőrét bedörzsöljük durva tengeri sóval, majd egy rácsra tesszük, amit egy tepsibe helyezünk. A tepsit felöntjük vízzel (adhatunk hozzá fehérbort vagy almabort is).
- Körülbelül 30 percig sütjük. Amikor a bőre szép barna és ropogós, a sütőt 180 C fokra állítjuk, és a húst további 60-90 percig sütjük.
- Tálalás előtt legalább 15 percig pihentetjük (letakarva).
Kapcsolatos receptek
Zest.hu