A bárányhúst nem csupán rozmaringgal és fokhagymával lehet ízesíteni. Jól tudják ezt a görögök, akik mentával és feta sajttal (is) kombinálják- példa erra a görög báránysült, amely fantasztikusan finom, és nagyon egyszerűen kivitelezhető..
Hozzávalók
- Kb 1.5 kg csontozott báránylapocka
- 4 gerezd fokhagyma
- 20 dkg feta sajt
- 1 maréknyi mentalevél, aprítva
- 1 maréknyi petrezselyem zöld, aprítva
- 1 citrom
- 4 szál kakukkfű levelei
- 4 ek olívaolaj
- 2 dl fehérbor (száraz)
Elkészítés
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- A lapockát kiterítjük egy deszkára, sózzuk, borsozzuk.
- 2 gerezd fokhagymát préselőn átnyomunk egy keverőtálba. Hozzáadjuk a feta sajtot, petrezselyem zöldet és mentaleveleket és a kakukkfű levelek felét. Belereszeljük a citrom héját, borsozzuk, majd 1 ek olajjal sima pasztává keverjük.
- Áttöltjük a húsra, egy lapos kés segítségével egyenletesen elkenjük, vigyázva arra, hogy a hús szélét ne érje. A hús óvatosan feltekerjük, átkötjük (mint a sonkát).
- A másik 2 fokhagymát megpucoljuk, felszeleteljük – ezekkel a hús minden részét megtűzdeljük.
- A húst egy tepsibe helyezzük, olívaolajjal bedörzsöljük. Sózzuk, borsozzuk, a maradék kakukkfűlevelekkel megszórjuk. A citrom levét a húsra csavarjuk, majd felöntjük a borral.
- 20 percig sütjük, majd a sütőt 180 fokra leállítjuk és további 1 órán át sütjük.
- Tálalás előtt 15 percig lefedve pihentetjük.
Tippek
- Ne aggódjunk, ha sütés közben a feta egy része kifolyik – ettől lesz fantasztikus a keletkezett szaft!
- A húst az asztalon szokás felvágni, majd a tányérokra helyezve leöntjük a szafttal.
- Köret készítéshez használjuk ki a meleg sütő másik polcát – pl remekül passzol a tepsis sült burgonya és a sült paradicsomsaláta, de úgy igazi, ha görög salátát is tálalunk mellé! Egyéb köretek>>
- Sütési idő: ennek ideje attól függ, hogy mennyire átsülve szeretjük a húst. Igazán úgy a tökéletes, ha kissé rosé marad a közepe, ha így nem kedveljük, süssük kicsit tovább. DE! Nem szabad túlsütni sem, mert akkor rágós lesz!
- Ez a recept elkészíthető (maximum 1 éves) juhhússal is.
- A görög báránysült fantasztikus vendégváró vagy családi főétel lehet, különösen a húsvéti ünnepek alatt!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu