Ez az olasz báránysült egy balzsamecetes hagymás mártásban sül, amit rozmaringos gremolátával tálalunk. Nagyon finom, tavaszias – ideális főétel egy húsvéti menüben pl citromos sült burgonyával és mézes sült bébi sárgarépával tálalva.
Hozzávalók
- 2-2·5kg egész báránycomb
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 nagy hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál balzsamecet
- 2 dl fehérbor
- 2 szál friss kakukkfű
- 3 szál friss rozmaring
- 300 ml bárány vagy csirke alapleves
A rozmaringos gremolatához:
- 1 citrom héja
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék lapos levelű zöldpetrezselyem
- 1 szál rozmaring levelei
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A bárányhúst bedörzsöljük kevés olajjal, majd sózzuk, borsozzuk. Egy tepsibe tesszük, és 20 percig sütjük.
- Közben a hagymát vékonyan felszeleteljük, a fokhagymát pedig durván felaprítjuk.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A hagymát puhára és világosbarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és még egy percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a balzsamecetet és hagyjuk néhány másodpercig buborékolni.
- Hozzáadjuk a bort, a kakukkfüvet és rozmaringleveleket, és pár percig főzzük.
- A hagymás keveréket a bárány köré töltjük. Felöntjük az alaplevessel, majd a tepsit lefedjük alufóliával.
- A sütő hőmérsékletét 180°C-ra állítjuk.
- A báránycombot körülbelül egy órán keresztül sütjük (15 perc/ 50 dkg) – így rosé marad a közepén. Ha hosszabb ideig sütjük (20 perc/50 dkg), akkor teljesen átsül.
- A báránycombot félóránként meglocsoljuk a főzőlével.
- Amikor ízlés szerint megsült a bárányhús, áttesszük egy tányérra, és 20 percig letakarva pihentetjük.
- Amíg a hús pihen, elkészítjük a gremolatát. A citromot meghámozzuk, a héj darabokat durván felaprítjuk. A citrom héját, fokhagymát, rozmaringot és a zöldpetrezselymet egy kis robotgépben durva, szemcsés pasztává pürézzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A báránycombot a hagymás mártással és a rozmaringos gremolatával tálaljuk, legalább három köret kíséretében.
Kapcsolatos receptek
- Húsvéti menü
- Bárányhús receptek
- Zöldfűszeres receptek
- Olasz receptek
Zest.hu