Ez a sáfrányos töltött csirke a Közel-keleti ízeket varázsolja asztalunkra. Nagyon finom, egzotikus, könnyen elkészíthető, és mutatós, így ideális különleges és ünnepi alkalmakra, például anyák napjára, évfordulókra, vendégváró vacsorákra, húsvétra stb.
Hozzávalók
- 10 szál sáfrány
- 2 evőkanál forró víz
- 1 csésze főtt basmati rizs
- 1 közepes csirke (kb. 1,5 kg)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg aszalt cseresznye
- 5 dkg aszalt vörösáfonya vagy mazsola
- 5 dkg aszalt pisztácia, apróra vágva
- 2 evőkanál gránátalma melasz
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 kis citrom csavart leve
- 5 dkg aszalt vaj vagy tejmentes margarin
Elkészítés
- Először elkészítjük a sáfrányos pasztát: a sáfrányt 30 másodpercig egy serpenyőben olaj nélkül kissé megpirítjuk, vagy amíg illatos nem lesz. Egy mozsárban porrá őröljük, majd hozzáadunk 2 evőkanál forrásban lévő vizet, és ameddig időnk engedi pihentetjük – max 12 órán át.
- Közben a rizst a csomagoláson található utasítás alapján megfőzzük, hűlni hagyjuk. Ez is elkészíthető előre. Kimérünk 1 csészényit.
- A sütőt 170C fokra előmelegítjük.
- A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk.
- Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, és a hagymát puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, néhány másodpercig keverjük, majd hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket, pisztáciát, rizst. Átkeverjük, majd hozzáadjuk a gránátalma melaszt, fahéjat és a sáfrány paszta felét. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd hűlni hagyjuk.
- A csirkét kívül-belül szárazra töröljük, majd kevés sóval bedörzsöljük. Az üreget megtöltjük a rizskeverékkel, majd kis hústűvel lezárjuk a nyílást.
- Megolvasztjuk a vajat vagy margarint, és hűlni hagyjuk. Összekeverjük a citromlével és a maradék sáfrány pasztával. Ezzel bedörzsöljük teljesen a csirkét.
- Kb. 90 percig sütjük a sütő közepén, rendszeresen locsolva a kifolyt lével.
- A combok legvastagabb részénél hústűvel vagy késsel a húsba szúrunk – ha tiszta lé folyik belőle, akkor a csirke rendesen átsült. Ha véres vagy pink a kifolyt lé, akkor visszatesszük a sütőbe még néhány percre. Ha a csirke bőre nem ropogós, akkor a sütőt grill-re állítjuk és kb 5 percig aranybarnára grillezzük.
- A csirkét 10 percig pihentetjük (letakarva), majd a rizstöltelékkel és a sütés során keletkezett mártással tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu