A báránycsülök a görög konyha egyik kedvenc alapanyaga. A sörben párolt báránycsülök egy angolos verzió, amely a szokásos bor helyett sörrel készül. A hús a lassú főzés által lesz puha – ennek folyamata elég hosszadalmasnak tűnhet, de 10 perces előkészület után az étel valójában magától elkészül..
Hozzávalók
- 2 közepes báránycsülök
- 2 ek olívaolaj
- 1 kisfej vöröshagyma
- 1 kisebb sárgarépa
- 1 kis szál zellerszár
- 1 gerezd fokhagyma
- 2.5 dl világos sör
- 1.5 dl csirkeleves
- 1 babérlevél
- 3 szál kakukkfű
- 1 maréknyi aprított petrezselyem zöld
Elkészítés
- A hagymát és fokhagymát vékony szeletekre vágjuk. A zellerszárt és sárgarépát felaprítjuk.
- Egy nehéz aljzatú, fedeles lábas 1 ek olajat felmelegítünk, ebben a csülköket megbarnítjuk, majd félretesszük.
- A maradék olajat a lábasban felmelegítjük, kb 10 percig puhára sütjük a felaprított zöldségeket.
- Visszatesszük a csülköket, felöntjük a sörrel és a levessel, hozzáadjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk.
- Felforraljuk, majd fedő alatt, alacsony hőmérsékleten 2 -2 és fél órán keresztül rotyogni hagyjuk.
- Amikor a hús ízlésünknek megfelelően puha, kivesszük a mártásból és meleg helyen letakarva pihentetjük. A keletkezett szaftot felforraljuk és sűrű mártássá redukáljuk.
- Tálalás előtt megszórjuk petrezselyem zölddel.
Tippek
- Tálaljuk krumplipürével vagy párolt rizzsel.
- Bár van benne némi zöldség, ajánlatos mellé valami egyszerű zöldséges köretet vagy salátát is tálalni. Köretek>>
- A sörben párolt báránycsülök nagyon egyszerűen elkészíthető étel– ideális családi ebéd vagy vacsora lehet, de akár egy húsvéti menüben is főszerepet kaphat.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu