Ez a zöldfűszeres báránysült salsa verdével tálalva egy különleges vasárnapi ebéd lehet húsvétkor. Nagyon finom és hihetetlenül egyszerű az elkészítése. Tálaljuk sült zöldségekkel – pl mézes répával, rozmaringos tört krumplival.
Hozzávalók
A fűszerkeverékhez:
- 4 gerezd fokhagyma
- ½ marék kapor
- 2 ág rozmaring levelei
- 2 ág kakukkfű levelei
- 1 marék bazsalikom
- Frissen őrölt fekete bors
A bárányhoz :
- 1,5 kg bárányláb (csontos)
- 1.5 dl vörösbor
- 1 citrom, negyedelve
- 1 hagyma, negyedelve
- 2 babérlevél
A salsa verde szószhoz:
- 1 evőkanál sóban eltett kapribogyó
- 2 ecetes csemege uborka
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál apróra vágott menta levél
- 2 evőkanál apróra vágott lapos levelű zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A sütőt 210 ° C-ra előmelegítjük.
- A fűszerkeverék hozzávalóit egy aprítógépben szemcsésre daráljuk.
- Néhány helyen mélyen bemetsszük a bárányhúst, és a keveréket belenyomkodjuk a vágásokba, majd a maradékkal alaposan bedörzsöljük a hús felületét.
- A báránycombot egy tepsibe helyezzük, köré öntjük a bort, majd beletesszük a citrom és hagyma gerezdeket.
- 20 percig sütjük, majd a sütőt 170 ° C-ra állítjuk.
- További 80 percig sütjük, időnként megfordítva a húst.
- Kivesszük a sütőből, áttesszük egy tányérra, fóliával letakarjuk, majd konyharuhával bebugyoláljuk.
- Pihenni hagyjuk 20 percig (ez fontos, így marad a hús szaftos!)
- Amíg a bárány pihen, összekeverjük a salsa-t.
- A bárányt felvágjuk és a salsa verdével tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Bárány receptek
- Húsvéti menü
- Zöldfűszeres receptek
Zest.hu