A legtöbb spárga krémleves tejszínnel készül, ugyanis a híres francia créme d’asperges az alap receptjük. Azonban sokkal egészségesebb az, ha elhagyjuk a tejszínt, amely ráadásul eltakarja a spárga sejtelmes, különleges ízét. A következő recept egy tejszínmentes verzió, ami nagyon egyszerűen elkészíthető..
Hozzávalók
- 70 dkg spárga
- 1 ek olívaolaj
- 1 csésze aprított salotta vagy 1 nagy vöröshagyma
- 20 dkg pucolt krumpli
- 1 ek friss citromlé
- Fél liter zöldségleves
- Őrölt bors
Elkészítés
- A spárgák fás részét levágjuk, ezeket eldobjuk (vagy felhasználjuk alapleves készítéshez).
- A krumplit kockázzuk, a spárgákat 2 centis darabokra aprítjuk – kivéve 4-6 szálat, amelyeknek a fejét (kb 5 centire vágva) félretesszük.
- A hagymát az olajban megpuhítjuk, hozzáadjuk a krumplit, átkeverjük, felöntjük zöldséglevessel. 5-10 percig főzzük.
- Amikor a krumpli félig puha, hozzáadjuk a spárga darabokat és további 10 percig fedő alatt rotyogtatjuk.
- A félretett spárgafejeket blansírozzuk vagy gőz felett pároljuk – maradjon harapós! Hideg vízzel egyből leöblítjük.
- A levest turmixgéppel krémessé pürézzük, belekeverjük a citromlevet.
- 2-2 spárgafejjel és megborsozva tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk friss, magvas szemlével, kenyérrel.
- Ugyanez a recept elkészíthető csirkelevessel is – ha kihagyjuk a krumplit, és a végén belekeverünk 3-6 evőkanál tejszínt, akkor a klasszikus francia verziót kapjuk. A klasszikus verzióhoz kevesebb spárgára van szükség, elég csupán 30-45 dkg.
- A fenti recept nagyon egészséges, karcsúsító (csupán 175 kalóriát tartalmaz), s mivel vegán, a legtöbb diétás, egészségtudatos étrendbe is passzol. Méregtelenítés alatt is fogyasztható.
- A spárga krémleves intenzív ugyanakkor gyengéd íze miatt vendégváró alkalmakra ideális előétel lehet. A fenti recept 2-3 főre bőséges.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu