Ha már unjuk a rozmaringos báránycombot, vagy valami különlegessel szeretnénk meglepni családunkat, vendégeinket húsvétkor, a következő recept tuti sikert arat. A sült báránycomb édesköménnyel készül, kissé pikáns, ráadásul tuti egyszerű az elkészítése..
Hozzávalók
- Kb 2 kg báránycomb
- 5 nagy paradicsom
- 2 fej édeskömény
Páchoz
- 2 citrom leve és reszelt héja
- 5 szelet olajban eltett szardella
- 1 tk római köménymag
- 1 tk édesköménymag
- 1 kis maréknyi kakukkfű levél
- 1 közepesen csípős vörös chili
- 4 ek olívaolaj
Elkészítés
- A chilit magtalanítjuk, felaprítjuk.
- Elkeverjük a pácot, egy kis villával szétnyomkodjuk a szardellát benne.
- A húst megmossuk, szárazra töröljük. Késsel összeszurkáljuk, majd a páccal bedörzsöljük. A pácból tegyünk félre 1 evőkanálnyit!
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A combot egy nagy tepsibe tesszük, a lecsurgott páccal leöntjük. Amikor a sütő felmelegedett, a húst sózzuk, borsozzuk, a sütőbe tesszük. 10 perc után a hőfokot 180 fokra leállítjuk, és 50 percig sütjük.
- A paradicsomokat félbevágjuk, az édesköményeket hosszában 4-4 gerezdre vágjuk.
- A húst kivesszük a sütőből, megfordítjuk vagy lelocsoljuk a szafttal. Köré szórjuk a paradicsom és édeskömény darabokat, ezeket a félretett páccal leöntjük.
- További 40 percig sütjük.
- Kivesszük a sütőből, fóliával letakarjuk, 15 percig pihentetjük.
Tippek
- A báránysült kissé pink-en az igazi, ez sok magyar szájnak (inkább szemnek) nem imponál. A fenti recept idejéhez adjunk 10-15 percet még, hogy a hús teljesen átsüljön. De ezt a zöldségek hozzáadása előtt tegyük, azaz ne 50, hanem 60 percig süssük a húst (különben a zöldségek megégnek).
- Használjuk ki a meleg sütőt – az alsó polcon készítsünk valami különleges sült zöldséget. Mi citromos sült burgonyával és sült cikóriával tálaltuk.
- Kisebb vagy nagyobb darab húsból is el lehet készíteni a fenti receptet. A páchoz szükséges hozzávalókat módosítsuk ennek megfelelően. A sütés idejét ki lehet számítani: fél kilóként számoljunk 20 percet, ehhez adjunk még 20 percet a végén, vagy 30-at, ha teljesen átsülve kedveljük. Tehát 1 kiló hús sütése 1 óra vagy 1 óra 10 perc.
- Ha van időnk, bepácolhatjuk a húst 1-2 órával sütés előtt, de tovább ne, mert erjedni kezd. Fiatal bárányhúst nem szükséges sokáig pácolni. Arra is ügyeljünk, hogy nem szabad hidegen a húst a sütőbe tenni, mert a rostok úgymond “sokkot” kapnak. Ezért legalább fél órán át hagyjuk szobahőmérsékleten (ebben az esetben ez bőven elég pácolási idő is).
- A sült báránycomb édesköménnyel ideális húsvéti vagy tavaszi vendégváró étel. A fenti adag 6 fő számára bőséges, ha fél combból készítjük, az 3-4 embert is jól laktat. A maradékot sok ételhez fel lehet használni pl a paradicsomos bárány csicseriborsóval receptünkhöz.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu