A pisztáciás rizottó egy különleges recept, kimondottan ajánljuk ünnepi vagy vendégváró alkalmakra. Mint általában, a rizottó felett ácsorogni kell, ráadásul csakis frissen tálalva jó, így kizárólag olyan menü keretében tálaljuk, amely enged erre időt..
Hozzávalók
- 15 dkg salotta hagyma aprítva
- 1 gerezd fokhagyma apóra vágva
- 1 tk kakukkfű aprítva
- 1 db babérlevél
- 3 dkg vaj
- 1 csipet tengeri só (Maldon)
- 1 nagy őrölt bors
- 20 dkg arborio rizottó rizs
- 1.5 dl száraz, fehér bor
- ½ L forró húsleves
- 2 ek créme faiche
- 4 dkg reszelt parmesan
- 10 dkg pisztácia
- 1tk citrom leve
Olajhoz: 2 ek olíva/mogyoró olaj, 1 ek őrölt pisztácia
Elkészítés
- A vajban üvegesre sütjük a hagymát a fokhagymával, kakukkfűvel és babér levéllel. Fontos, hogy ne barnuljon meg, de legyen puha. Megsózzuk, megborsozzuk.
- Hozzáadjuk a rizst, folyamatosan kevergetjük 2 percig. Felöntjük a borral,és addig kevergetjük, amíg a bor elpárolódik.
- Egy merőkanálnyi forró levessel felöntjük, amikor felszívódik, leöntjük egy következő adaggal. Közben kevergetjük. Ez a folyamat kb 18-20 percig tart. Megkóstoljuk a rizst – akkor jó, ha még harapós (al dente).
- Amikor a rizs megfőtt, leveszzük a tűzhelyről, hozzáadjuk a créme fraiche-t, a reszelt parmesant, és a citromlevet. Elkeverjük és fedő alatt 2 percig pihentetjük.
- Közben elkeverjük az olajat. Melegen tálaljuk, tálaláskor meglocsoljuk a pisztációs olajjal.
Tippek
- Fontos, hogy rizottó rizst alkalmazzunk, továbbá a bor legyen langyos, a húsleves forró. Lásd rizottó készítése.
- Ideális vendégváró étel.
- Tálalhatjuk előételként magában vagy köretként. Különösen passzol sült halak mellé.
- Ha önmagában tálaljuk, töltsünk meg sütőformákat, majd 1-2 perc után fordítsuk át a tányérokra. A formákat először olajozzuk meg a pisztáciás olajjal. A maradék olajjal öntsük le. A tetejét díszítsük kakukkfűvel vagy egy szelet szardellával.
- A fenti pisztáciás rizottó 4 főre előételként elegendő.
Zest.hu