Ez a gluténmentes édesburgonyás-cukkinis tojáslepény a sütőben készül, az állaga kissé a quiche-re hasonlít, de a tészta-kéreg nélkül. Ideális hétvégi borozgatás mellé, bulikra, kirándulásokra és nyári piknikre – továbbá húsvétra, Anyák napjára és egyéb tavaszi ünnepekre is. Tejmentes is lehet, ha elhagyjuk a sajtot, vagy vegán verziót használunk. Én érlelt Cheddart használtam a recepthez, de a parmezán, ementáli vagy kemény kecskesajt is tökéletes. Polenta helyett jó a rizsliszt, hajdina liszt vagy zabliszt is.
Hozzávalók
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 evőkanál apróra vágott rozmaring
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 csésze durván reszelt cukkini (kb. 35 dkg)
- 1 csésze finoman reszelt édesburgonya (kb. 25 dkg)
- 1 csésze finom szemcsés polenta (kukoricadara) vagy egyéb gluténmentes liszt
- 5 tojás
- ½ csésze reszelt sajt
- Tengeri só és frissen őrölt fekete bors
- Koktélparadicsomok, kb 10 db
Elkészítés
- A sütőt 180 ° C-ra előmelegítünk. Egy sütőformát kibélelünk sütőpapírral.
- A tojásokat enyhén felverjük egy kis tálban, majd a paradicsomokat félbevágjuk.
- Felaprítjuk a hagymát. Lereszeljük a (megpucolt) édesburgonyát és a cukkinit, kimérjük a megadott adagokat (nem kell nagyon pontosnak lenni).
- Egy nagy tálban összekeverjük a reszelt zöldségeket, hagymát, fokhagymát, a rozmaringot és a sajtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Hozzáadjuk a tojásokat és alaposan elkeverjük a masszát.
- A keveréket a sütőformába kanalazzuk, majd lefedjük a tetejét a paradicsommal.
- Kb. 40-50 percig szép barnára sütjük. Tű-próbával leteszteljük. Amikor tiszta a tű, kiveszük a sütőből és hűlni hagyjuk.
- Langyosan vagy hidegen tálaljuk, szeletekre vagy kockákra vágva.
Kapcsolatos receptek
- Cukkini receptek
- Édesburgonya receptek
- Gluténmentes receptek
- Húsvéti receptek
- Parti falatok
- Tojáslepények